TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.03.2010 08:01:53

VOLBY 2010: Sobotka stranu poškodil více než Topolánek, míní Tluchoř

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře poškodil stranu více předseda Senátu Přemysl Sobotka, který vyzval předsedu strany Mirka Topolánka k rezignaci kvůli kontroverzním výrokům o církvích, Židech a homosexuálech. Tluchoř se tak vyjádřil ve středu rádiu Impuls.

"Pan předseda naopak dával jasně najevo, že nesouhlasí a je mu zcela cizí jakékoliv předjímání charakteru člověka podle toho, jestli má takovou či onakou barvu pleti, jestli je té či oné národnosti, jestli má to či ono náboženské vyznání, má-li takovou či onakou sexuální orientaci," bránil Tluchoř šéfa občanských demokratů ve vysílání.

Šéf poslanců ODS se zmínil také o Topolánkově slovníku. Podle něj je prý občas prostořeký a jeho humor je někdy za hranicí, ale jeho silná vlastnost je, že drží slovo.

V případě chování Přemysla Sobotky je však Tluchoř kritičtější. Podle něj se Sobotka unáhlil. "Uzavřené jednání grémia nebudu říkat, kdo tam, co říkal," uvedl v rádiu Tluchoř s tím, že se mu vysvětlení ale v podstatě od Sobotky nedostalo. "Nejsem uspokojen z toho pohledu, že to považuji za velkou chybu a myslím, že to ODS ublížilo," řekl.

"Zůstávám nadále předsedou ODS a povedu ODS jako volební lídr do vítězných voleb," prohlásil v úterý po grémiu ODS Topolánek a připustil, že diskuse byla velmi dlouhá, ale rozhodnutí podle stanov bylo na něm. "Většina grémia vyjadřovala mnohdy i odlišné názory," připustil. Chápe, že stávající situace znejišťuje jak členy, tak voliče ODS, ale jeho motivem byla snaha vyhrát volby a zabránit nástupu levice.

"Rozhodnutí Mirka Topolánka beru jako jeho osobní převzetí plné zodpovědnosti za výsledek ODS ve volbách," uvedl šéf Senátu Přemysl Sobotka, který Topolánka k rezignaci vyzval. "Mirek Topolánek jasně avizoval, že chce vyhrát volby. Jakýkoliv jiný výsledek bude jeho prohrou," dodal.

Podle předsedy Senátu se na úterním grémiu ODS vedla obsáhlá a demokratická diskuse, konečné rozhodnutí však bylo pouze na Topolánkovi. Diskusi Sobotka očekává i na čtvrtečním jednání výkonné rady strany: "Neočekávám ale, že by pan předseda své rozhodnutí nějakým způsobem měnil."

Grémium ODS zasedalo v úterý přes deset hodin. Předseda Senátu Přemysl Sobotka totiž vyzval v pondělí Topolánka, aby rezignoval kvůli svým kontroverzním výrokům o církvích, židech a homosexuálech. K Sobotkovi se přidal i dosavadní Topolánkův spojenec Alexandr Vondra. Další členové vedení strany a mnozí kritici předsedy ODS jsou zatím velmi zdrženliví. Například pražský primátor Pavel Bém výroky předsedy považuje za "extrémně nešťastné", ale dva měsíce před volbami si nedokáže představit změnu ve vedení strany.

Denisa Šindlerová, Filip Nachtmann, sindlerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688