TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  16.03.2010 11:01:01

Holman (ČNB): Inflační cílování nemůže pokračovat v dosavadní praxi

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Inflační cílování centrálních bank nemůže pokračovat v dosavadní praxi, pokud chceme zabránit dalším finančním krizím způsobeným trhem nemovitostí. Na 6. finančním fóru Zlaté koruny v Praze to v úterý prohlásil Robert Holman, vrchní ředitel České národní banky (ČNB).

„Cílování inflace je poměrně transparentní režim, ale není samospasitelný. Nedokáže reagovat na vývoj cen nemovitostí. Index spotřebitelských cen obsahuje jen dílčí cenový okruh, ovšem nemovitosti tam zahrnuty nejsou,“ upozornil Holman. Vykazovaná nízká inflace podle něj vedla k nižším úrokovým sazbám a tím pádem k explozi úvěrů. Ovšem tok peněz mířil mimo trh spotřebního zboží.

Podle Holmana se na problémy začalo zadělávat už v 90. letech. „To byla zlatá éra. Nízká inflace se přisuzovala centrálním bankám, ale příčiny byly jinde. Hlavním důvodem byla levná pracovní síla hlavně v Číně. Ta se díky globalizaci promítla do nižších cen i v jiných zemích. Nízké úrokové sazby následně vedly k neúměrnému růstu likvidity na světových trzích,“ připomněl.

Možnosti řešení jsou podle Holmana dvě. Tou první je zahrnout do indexu spotřebitelských cen také pořizovací ceny nemovitostí. „Výhodou by byl jediný ukazatel. Určitým problémem by mohla být dostupnost dat, ovšem příklady Austrálie a Nového Zélandu ukazují, že to možné je. Toto opatření by pochopitelně znamenalo vyšší volatilitu takového indexu i větší proměnlivost úrokových sazeb,“ míní vrchní ředitel ČNB.

Evropský statistický úřad (Eurostat) provedl v letech 2001 2009 určitý pilotní projekt, do kterého se mimo jiných zapojily také Polsko nebo Slovensko. „Ukázalo se, že při zahrnutí nemovitostí by byl v roce 2007 harmonizovaný index spotřebitelských cen o 0,3 až 0,5 procentního bodu vyšší,“ podotkl Holman. Evropská centrální banka se ovšem k tomuto kroku zatím staví odmítavě.

Druhou možností by byl samostatný index. „Ten by sice řešil problémy s odlišnou dostupností dat a vysokou volatilitou, ovšem ztrácí se tady výhoda jediného společného ukazatele,“ upozornil Holman. Je otázkou, jestli se podobné změny v budoucnosti uskuteční, podle Holmana však finanční krize oslabila argumenty jejich odpůrců.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688