TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.03.2010 03:30:39

Američané se pustili do boje s korupcí v Česku

PRAHA (MEDIAFAX) - Americká obchodní komora se odhodlala k nevídané akci: dává dohromady speciální tým, který ještě do květnových voleb připraví radikální novelu zákona o veřejných zakázkách. Ve středečním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

"Budeme od politiků chtít slib, že tu novelu prosadí během prvních tří měsíců existence nové vlády. Tím ukážou, jak boj s úplatky myslí vážně," řekl ředitel komory Weston Stacey. Byznysmenům z USA došla trpělivost s tím, že prakticky nemají šanci dosáhnout na státní zakázky, které naopak za nejasných podmínek dostávají firmy s neznámými vlastníky.

"Řada amerických firem se už raději přeorientovala jen na privátní sektor, kde to funguje mnohem lépe," doplnil Stacey. Jen za loňský rok se v Česku za veřejné zakázky utratilo přes dvě stě miliard korun. Objem úplatků činil podle odhadců Asociace malých a středních podniků až kolem 15 %. Americká komora zastřešuje téměř pět set firem, mezi nimi giganty jako Microsoft, Philip Morris nebo IBM. I tak ale, říká Stacey, americké obchodníky dodnes někteří politici, podnikatelé i zahraniční investoři považují za "agenty CIA" či "nástroje obamovské lobby". To je důvod, proč chce americká komora do své protikorupční iniciativy zapojit co nejvíce organizací a dodat jí na razanci - půjde o lobbistickou skupinu s mnohasetmiliardovým zázemím.

Pozvánku obdržely mimo jiné obchodní komory Německa, Británie, Francie či Kanady, do týdne by měly dodat jména lidí, které do externí komise vyšlou. Podílet se na přípravě bude i protikorupční spolek Transparency International.

V pracovních skupinách - budou dvě, jedna legislativní a druhá "praktická" - by měli sedět také zástupci politických stran. Jenže velké partaje jsou zatím opatrné. "Nerad bych něco sliboval, uvidíme," odpověděl bezpečnostní odborník ČSSD, poslanec Jeroným Tejc. Reakce ODS byla podobná. Naopak zelení zcela jistě vyšlou náměstka z ministerstva životního prostředí Františka Korbela.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688