TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.03.2010 15:36:07

Zdravotnictví podle ČSSD: Jedna státní pojišťovna a konec privatizace

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - ČSSD v úterý před schůzí Poslanecké sněmovny představila svůj plán reformy zdravotnictví. Prioritou je pro sociální demokraty vybudování sítě neziskových nemocnic a zastavení privatizace zdravotnických zařízení, řekl místopředseda strany David Rath.

"Zdravotnictví je jedním z hlavních témat volební kampaně," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dodal, že cílem sociální demokracie je zdravotnictví dostupné pro všechny, bez poplatků u lékaře.

"Naprosto nepřijatelný je model privatizace, který předvedl pan Bendl ve Středočeském kraji," přešel k dalšímu tématu reformy Rath. "Nyní to bude mít i soudní dohry, protože se s tím nehodláme smířit," dodal.

Rath zároveň zkritizoval plán náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra zprivatizovat lázně Toušeň, které nyní patří pod nemocnici Na Bulovce. A dodal, že ačkoliv podle Šnajdra jsou lázně v hrozném stavu, ve skutečnosti jsou naprosto v pořádku.

ČSSD má navíc za cíl vytvořit nových dvanáct tisíc pracovních míst ve zdravotnictví a sociálních službách a tím zabezpečit kvalitnější služby pacientům. Kromě toho by nová místa měla být nástrojem proti vysoké nezaměstnanosti a měla by ušetřit na vyplácení sociálních dávek a podpor v nezaměstnanosti.

Dalším bodem volebního programu sociálních demokratů je vytvoření jedné státní zdravotní pojišťovny, která by měla nahradit ty současné. To by podle Davida Ratha mělo ročně uspořit několik miliard korun z veřejného zdravotního pojištění.

"Nahrávám jakémukoliv řešení, které je jiné, než to, co jsme absolvovali,“ podpořil sociální demokraty na tiskové konferenci onkochirurg Jan Žaloudík, který se zasazuje především za rozvoj tkáňových bank.

Pokud rychle po volbách nenastane zdravotnická reforma, varoval dále Rath, přivalí se na zdravotnický systém České republiky finanční tsunami. Ta se má projevit jako prohry u soudů s mnoha zahraničními farmaceutickými firmami.

ČSSD má volební kampaň zaměřenou především proti TOP O9 a ODS, které kritizuje kvůli zdravotním poplatkům a jejich plánu zvýšení spoluúčasti pacientů na léčbě banálních úkonů.
Sociální demokracie vytvořila tzv. "sazebník" lékařských výkonů, kde vypočítala, že podle TOP O9 by se například za zlomeninu nohy mělo platit 7380 nebo za amalgámovou zubní plombu 430 korun.

Po České republice by mělo vyjet čtrnáct tzv. "modrých sanitek", které by měly občany České republiky seznamovat s některými body volebního programu ODS a TOP O9, ten samotný by měl prý voliče odstrašit. "Máme zájem, aby co nejširší množství lidí se mohlo seznámit s tím, co ODS a TOP O9 připravují, tak jsme založili web www.modranemoc.cz,“ řekl volební manažer Jaroslav Tvrdík.

"Možná jediná věc, která není vůči našim protivníkům korektní, je, že je v reklamní kampani spojujeme dohromady," uzavřel Tvrdík.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688