TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.03.2010 14:06:01

STEM: Vládě věří polovina Čechů, Fischerovi skoro všichni

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinetu důvěřuje 50 procent Čechů, vyšší za posledních 13 let měla jen vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) krátce po volbách. Ministerskému předsedovi Janu Fischerovi věří 89 procent respondentů, ukázal v úterý průzkum agentury STEM.

V září loňského roku důvěřovalo členům vlády 44 procent lidí a v současnosti se podpora zvýšila přesně na polovinu. "To je hodnota v dějinách českých vlád nebývalá," komentuje výsledky agentura. Za uplynulých 13 let, kdy STEM sleduje důvěru v českou vládu, se těšila vůbec nejvyšší důvěře vláda Vladimíra Špidly krátce po svém nástupu v listopadu 2002 (55 procent), vydržela však jen několik měsíců.

Úřednický kabinet se podle STEM těší podpoře spíše pravicově orientovaných. Z levicových voličů důvěřuje jejím členům 38 procent lidí, z pravicově orientovaných voličů důvěřují kabinetu dvě třetiny. Největší důvěru má Fischerova vláda mezi sympatizanty ODS a TOP 09, jasně nejnižší mezi komunisty.

Mimořádné je postavení premiéra Jana Fischera (89 procent), předstihl i prvního úřednického premiéra Josefa Tošovského, který ve své době vévodil žebříčku s 85procentní důvěrou v lednu 1998.

Příznivá hodnocení převažují i u dalších známých a výrazných ministrů vlády, jako jsou ministři financí Eduard Janota (59 procent), vnitra Martin Pecina (51 procent), zahraničí Jan Kohout (44 procent), spravedlnosti Daniela Kovářová (45 procent).

Nejznámější tváře Fischerovy vlády, které si vybaví více než 70 procent respondentů, jsou ministři Michael Kocáb, Eduard Janota, Martin Pecina, Dana Jurásková, Daniela Kovářová a Miroslava Kopicová. Dvě třetiny znají Jana Kohouta, Martina Bartáka nebo Vladimíra Tošovského.

Oproti tomu více než polovina lidí nezná Pavla Zářeckého (předsedu Legislativní rady vlády), Rostislava Vondrušku (místní rozvoj), Juraje Chmiela (evropské záležitosti), Jakuba Šebestu (zemědělství) a Václava Riedlbaucha (kultura).

Výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru 1240 obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 15. až 22. 2. 2010.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688