TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.03.2010 09:51:02

Zemanovci lákají voliče na přímou demokracii

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Strana práv občanů Zemanovci (SPOZ), která bude mít o víkendu v pražském TOP Hotelu ustavující sjezd, láká v předvolební kampani voliče zejména na přímou demokracii a změny volebního zákona. Strana prosazuje přímou volbu starostů, hejtmanů i prezidenta.

Změny by ovšem měly být podle návrhu programového prohlášení komplexní. "Navrhujeme současně zákon o obecném referendu, rozšíření působnosti místních referend a zavedení krajských referend. V případě, že by se starosta nebo hejtman dostal do rozporu s většinou zastupitelstva, vypíše se k tomuto problému referendum. Pokud by starosta v takovém referendu prohrál, odstoupil by," nastínil lídr strany Miloš Zeman změnu systému, jež SPOZ prosazuje.

Další změny volebního systému se týkají také preferenčního hlasování. Strana prosazuje snížení preferenčního volebního limitu z pěti procent na tři. To podle má zvýšit váhu každého preferenčního hlasu voliče.

Systém by měl být doplněn takzvaným panašováním, tedy možností výběru kandidátů z více kandidátek. Díky tomuto opatření by voliči při výběru kandidátů nebyli nadále vázáni jen na jednu politickou stranu.
Počet volebních okrsků pro volby do Poslanecké sněmovny by se měl současně zvýšit ze současných 14 na 35.

V případě ekonomických opatření zastává Zeman zrušení rovné daně a zavedení progresivního zdanění. Kromě toho by vyplácení sociálních dávek nezaměstnaným podmínil jejich zapojením do veřejně prospěšných prací. "Je třeba zvyšovat životní úroveň, ale nikoli 13. důchody nebo šrotovným, nýbrž investicemi do infrastruktury. Budoucnost, kterou projíme, není budoucností," soudí Zeman.

Strana brojí také proti privatizaci strategických státních firem a základní infrastruktury, jako jsou školy, nemocnice nebo bytové fondy měst.

Zemanovci odmítají regulační poplatky ve zdravotnictví a povinné spolufinancování studia. Stát by se měl spíše podle Zemana soustředit na omezení výdajů státního aparátu a zintenzivnit boj s korupcí. Právě v těchto oblastech totiž podle expremiéra zbytečně odtékají z rozpočtu miliardy, které se pak nahánějí poplatky, jež zatěžují občany.

"Považujeme za klíčové přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Podporujeme obnovení finanční policie a zřízení finanční prokuratury. U nelegálně získaného majetku požadujeme jeho konfiskaci," avizuje strana v návrhu programového prohlášení.

V oblasti zahraniční politiky podporuje SPOZ prohlubování evropské integrace. Zeman odmítá, že by byl eurofanatikem a souhlasil s každým rozhodnutím Bruselu. Ostře kritizuje například rozhodnutí, jež zakazuje užívání klasických žárovek. "To, že jsem eurofederalista neznamená, že jsem eurofanatik nebo eurohujer. Například nařízení EU o halogenových žárovkách byla totální pitomost," řekl Zeman v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

SPOZ také podporuje aktivní účast české armády v boji proti terorismu a zahraničních misích NATO.

Strana ve svém návrhu programu avizuje, že v případě úspěchu ve volbách, bude tolerovat jedině vládu, která se bude zasazovat o posílení prvků přímé demokracie a která bude usilovat o změnu volebního systému podle Zemanova receptu.

"Nevyměníme svůj program za výnosné funkce, protože si uvědomujeme, že by nás v takovém případě v budoucích volbách už nikdo nevolil," zdůrazňují Zemanovci.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688