TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  01.03.2010 14:36:06

ČAP: Polovina Čechů má sjednáno životní pojištění, řada z nich má ve smlouvách nedostatky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o výši průměrné měsíční splátky životního pojištění v 5. odstavci a výpočet doporučené pojistné částky v posledním odstavci)

Životní pojištění má sjednáno 51 procent dospělé české populace, řada lidí má však v pojistných smlouvách nedostatky, které jim nezaručují nejlepší ochranu před pojistnými událostmi. Sdělila v pondělí výzkumná agentura Ipsos Tambor, která realizovala průzkum pro Českou asociaci pojišťoven (ČAP).

Nedostatky ve smlouvách životního pojištění se týkají nedostatečného krytí, kdy lidé jsou podpojištěni, což znamená, že částka, kterou dostanou v případě pojistné události, neodpovídá jejich aktuální životní situaci. Typickým příkladem je úmrtí živitele rodiny, kdy rodina získá od pojišťovny finanční odškodnění, které však neodpovídá finančním požadavkům pozůstalých, nejčastěji rodiny.

Mezi další časté chyby je nepochopení životního pojištění jako produktu ke krytí rizik. Podle statistik ČAP jde u průměrně sjednané pojistky až 75 procent placeného pojistného na spoření. Zatímco na pojistnou ochranu zbývá jen čtvrtina z placeného pojistného.

Průzkum dále ukázal, že mezi hlavní příčiny nízké pojistné ochrany je nízká míra informovanosti. Dvě třetiny respondentů projevily nedostatky v porozumění principů životního pojištění. Podle ČAP jde zejména o neznalosti v důvodech sjednání pojištění, stanovení optimální výše pojistné částky, délce trvání pojistné smlouvy, v náhledu na výši pojistné ochrany, využití připojištění, či v tom jak řešit situaci, když pojistník není schopen z nejrůznějších důvodů platit pojištění k již uzavřené smlouvě.

Méně než jeden tisíc korun činí měsíční splátka u 76 procent lidí, kteří mají sjednáno životní pojištění. Člověk, který má průměrný příjem, by měl měsíčně zaplatit výrazně vyšší částku, která by odpovídala jeho potřebám a závazkům. Podle Marcely Kotyrové, manažerky komunikace ČAP se průměrné měsíční pojistné pro člověka, který má průměrný měsíční příjem, pohybuje okolo 2500 korun. „Každý má jiné potřeby a jiné závazky, které potřebuje krýt. Je tedy potřeba pro každého je vyhodnotit individuálně,“ řekla Kotyrová.

Výše správně nastavené pojistné částky, kterou pojišťovna vyplatí v případě pojistné události, by měla činit nejméně dvojnásobku průměrného čistého ročního příjmu. ČAP doporučuje tuto hranici zvýšit i na pětinásobek průměrného čistého ročního příjmu. Jestliže člověk vydělává 20 000 korun měsíčně čistého, což je ročně 240 tisíc korun, měla by se pojistná částka pohybovat mezi 480 tisíci až 1,2 milionu korun. Pokud člověk splácí hypotéku nebo jiný úvěr, měla by pojistná částka činit celou výši závazku.

Josef Janda, janda@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688