TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  26.02.2010 08:21:00

Izrael do Evropské unie patří, Rusko nikoli, soudí premiérův poradce Mora

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Izrael do Evropské unie patří, vstup Ruska do unie by si ovšem vyžadoval zásadní přeformulování všeho, co EU v současnosti znamená. V rozhovoru pro agenturu Mediafax to řekl poradce premiéra pro zahraniční politiku a evropské záležitosti Marek Mora.

"Vstup Izraele do Evropské unie by mohl být otázkou 20 nebo 30 let. Samozřejmě by ovšem musel Izrael primárně vyřešit svou vnitřní situaci a sousedské vztahy," uvedl Mora, který se tak ztotožňuje s názorem šéfa ODS Mirka Topolánka, který členství Izraele v EU také podporuje.

Za nereálné naopak Mora považuje vstup Ruska do unie. "Členství Ruska by si vyžádalo redefinici všeho, co v současnosti Evropská unie vlastně je," řekl.

Rusko jako člena EU nejpozději v příštích třech dekádách přitom vidí expremiér Miloš Zeman (SPO). "Rusko bude do 20 nebo 30 lety členem Evropské unie," prohlásil.

Topolánek s ním, stejně jako Mora nesouhlasí, celá situace bude podle něj složitější a Rusko součástí unie nebude. "Spíš unie bude součástí Ruské federace," zavtipkoval v neděli předseda ODS.

Česká republika by se podle premiérova poradce měla trvale zasazovat o udržování důrazu EU na Východním partnerství a zejména na spolupráci s Ukrajinou, kterou Mora považuje z hlediska dalšího rozšiřování EU a vztahů EU s východní Evropou za klíčovou zemi.

"Samozřejmě by záleželo primárně na samotných Ukrajincích, právě oni musí položit otázku vstupu země do EU sami na stůl a projevit o členství v EU zájem. Nezbytná je také vnitřní konsolidace země," řekl s tím, že to samé se v podstatě týká Běloruska a Moldávie.

Diskutabilní je také participace Turecka na unijní politice. Přístupový proces Turecka sice již probíhá, jak ale Mora poukazuje, samotní Turci v současnosti o vstup země do EU příliš velký zájem neprojevují. "Stejně jako v případě Ukrajiny, členství v EU bude záviset zejména na přístupu samotných Turků. Pokud budou o členství stát, budou muset striktně plnit podmínky, které jim EU stanovuje," upozornil.

Bývalý náměstek ministra pro evropské záležitosti je také značně skeptický k zapojení kavkazských nebo severoafrických zemí do unijních struktur. "Severní Afrika je s Evropskou unií v současnosti propojená prostřednictvím Středomořské unie. Tato forma spolupráce je pro obě oblasti zřejmě spíše konečná," uvedl Mora.

Bezproblémový by byl naopak podle Mory vstup Islandu, Švýcarska nebo Norska do unie. V případě posledních dvou zemí ale nelze reálně očekávat, že by svůj názor k členství v EU v dohledné době přehodnotily.
V budoucích letech by mělo také dojít k zapojení balkánských zemí do unie. Reálné šance na relativně brzký vstup mají podle premiérova poradce především Chorvatsko a Makedonie. Právě vstup Makedonie ovšem doposud blokovalo Řecko kvůli sporům o název země.

"Přístup EU k Makedonii je nefér. Země v podstatě splňuje všechny podmínky pro vstup do unie. Blokuje jí jenom Řecko kvůli názvu," poukázal a dodal ovšem, že smlouvy jasně říkají, že s rozšířením EU musí souhlasit všechny členské země. Nehledě na to, že co se nám může zdát malicherné, může být pro Řeky zásadní problém.

Otázku rozšíření Evropské unie v následujících pěti letech bude významně ovlivňovat i Česká republika, protože post evropského komisaře pro rozšíření vykonává právě český zástupce, exministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Podle Mory byla volba agendy pro českého kandidáta logickým krokem ze strany šéfa Komise José Manuela Barrosa, který si je vědom, že zahraniční spolupráce EU a další rozšiřování EU je problematikou, kterou se Česko dlouhodobě zabývá a během předsednictví v Radě EU na ni kladlo nemalý důraz.




Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688