TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.02.2010 01:00:11

ČSOB Pojišťovna je na prodej ?

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pojišťovací společnost ČSOB Pojišťovna je na prodej, uvádí páteční vydání deníku E15 s odvoláním na nejmenované zdroje.

Mapa českého pojišťovacího trhu se v blízké době zřejmě změní. Vlastník ČSOB Pojišťovny, belgická bankovní skupina KBC, oslovil podle informací deníku E15 své největší konkurenty s dotazem, zda by měli zájem o koupi jeho pojišťovacích aktivit. Mezi ty patří kromě čtvrté největší české pojišťovny a slovenské ČSOB Pojisťovni ještě K&H Insurance v Maďarsku, Warta Instance v Polsku a DZI Instance v Bulharsku. „Snaží se zjistit, jakou cenu by tato aktiva mohla mít, a poté se rozhodnou, zda je pro ně zajímavé je prodat,“ řekl zdroj z jedné z konkurenčních pojišťoven, která KBC oslovila. Informaci o nabídce pojišťoven ke koupi potvrdil také zdroj z další velké pojišťovny, KBC ji oficiálně popírá.

„Prodej ČSOB Pojišťovny neplánujeme,“ uvedla ředitelka komunikace KBC Viviane Huybrechtová. Podle informací deníku E15 jsou mezi oslovenými zájemci například pojišťovny Allianz, Generali PPF Holding a Vinna Insurance Group, do které v Česku patří Kooperativa, ČPP a Pojišťovna České spořitelny. Zástupci těchto institucí se ke svému eventuálnímu zájmu nechtěli vyjadřovat. „Takové otázky zásadně nekomentujeme. Obecně platí, že máme v regionu střední a východní Evropy zájem o všechny zajímavé investiční příležitosti,“ řekl mluvčí Generali PPF Holdingu Richard Kapsa. Některé z pojišťoven v případném zájmu limituje antimonopolní právo. „Na českém trhu máme příliš velký podíl, než abychom mohli koupit některého z konkurentů,“ řekl deníku E15 mluvčí VIG Alexander Jedlicka. Podle zástupce Allianzu Eduarda Stipice je otázka na zájem Allianzu o aktiva KBC hypotetická. „A k hypotetickým otázkám se nevyjadřujeme,“ uvedl Stipic.

Zakázku na restrukturalizaci skupiny KBC získala investiční banka JP Morgan. Ta má vedení KBC přinést plány na to, která aktiva odprodat, aby skupina mohla zaplatit vládní půjčky, jež si KBC musela vzít v době finanční krize. Již dříve KBC oznámila, že prodá belgické privátní banky Centea a Fidea a polskou finanční firmu Zagyel. Po těchto transakcích, které by měly proběhnout v prvním pololetí roku, by měly následovat další: KBC plánuje prodej bank v Srbsku a Rusku a řadu účastí v investičním a korporátním bankovnictví v zahraničí. Šéf banky Jan Vanhevel počátkem února prohlásil, že plány banky na rozprodej majetku vzbuzují velký zájem. „Doufáme, že brzy dokončíme pár menších transakcí a vstoupíme do vyjednávání o vlajkových projektech,“ uvedl.

Jak již dříve informoval deník E15, připravuje KBC i prodej ČSOB. Banka zatím připouští pouze emisi menšinového podílu akcií ČSOB na belgické a pražské burze. Prodejem ČSOB a ČSOB Pojišťovny by KBC vyřešila velkou část finančních problémů od belgické vlády přijala jako pomoc sedm miliard eur, které musí do roku 2013 vrátit. Jiné významnější aktivum, než je skupina ČSOB v ČR a na Slovensku, KBC mimo Belgii nemá. Banka však ve všech svých prohlášeních zatím dává najevo, že právě ČSOB je pro ni důležitá a že si ji chce ponechat.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688