TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  25.02.2010 11:16:01

Poslanci návrh na zrušení listinných akcií pustili do druhého čtení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci na své čtvrteční mimořádné schůzi nechali projít prvním čtením návrh na zrušení listinných akcií, který by měl podle předkladatelů mimo jiné zprůhlednit zadávání veřejných zakázek. Návrh nyní projedná rozpočtový a ústavně-právní výbor.

"Není přeci možné, abychom po dvacetileté snaze budování demokracie najednou majitelům firem nakázali, že musí svoje akcie prezentovat nějakým konkrétním způsobem, a nebo musí odejít ze země. A tito lidé se budou podle mě bránit soudní cestou, protože takové podniky budou mít omezenou možnost zúčastnit se veřejných zakázek," vysvětlil ekonomický expert ODS Michal Doktor. Kromě toho roční lhůta na změnu statutu akcií je příliš krátká, domnívá se.

V mnoha jednotlivostech je předloha nedokonalá, zneužitelná a chybná, kritizovali další poslanci, padlo proto několik návrhů na vrácení předlohy k přepracování.

Občanští demokraté zamítli návrh na zkrácení lhůty na méně než 30 dnů, na což mají s ohledem na jednací řád právo, takže lhůta na projednání ve výborech byla zkrácena na 30 dnů.

Poslanci projednávali bod již 11. února, na závěrečné hlasování tehdy nedošlo. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka při prvním projednávání v rozpravě kritizoval, že podle navrhovatelů funguje v Česku v případě veřejných zakázek a anonymních akciích na majitele liberální režim. "Například podniky Ředitelství silnic a dálnic, nebo Škoda holding nemají jasnou vlastnickou strukturu," upozornil.

"Anonymita neprůhledných vlastnických struktur znamená reálné nebezpečí obcházení zákona, tedy praní špinavých peněz. Akcie na majitele umožňují snadno ukrývat majetek a usnadňují střet zájmů, korupci, kdy zadavatel zadá zakázku sám sobě," řekl k návrhu poslanec Václav Votava (ČSSD). Zmínil také, že v některých evropských zemích je tento typ akcií zakázán. Je tomu tak ve Francii, Maďarsku, nebo Rusku.

Od zákazu "anonymních" akcií si překladatelé z ČSSD a Strany zelených slibují snížení míry korupce při zadávání veřejných zakázek. Tato forma akcií totiž umožňuje skrytí skutečného vlastníka společnosti, čímž snadno dochází ke střetu zájmů, protože zadavatel a vykonavatel zakázky mohou v krajním případě být jedna a ta samá osoba. Jen v loňském roce podle statistik vyhrály anonymní akciové společnosti přes 260 výběrových řízení na veřejné zakázky.

Společnosti s takovouto vlastnickou strukturou mají od nabytí účinnosti tohoto zákona jeden rok na to, aby své akcie převedly na jméno, nebo do zaknihované podoby, čímž by odkryly svou vlastnickou strukturu.

Se zněním zákona však nebyla spokojena vláda, která k návrhu zaujala jen neutrální stanovisko. Podle vládního stanoviska hrozí, že by touto právní úpravou klesla konkurenceschopnost českého právního řádu ve srovnání se zahraničním, kde je takováto forma vlastnictví umožněna. Vláda se dále obává zbytečně vysokých nákladů, které by společnosti musely vynaložit při změně formy svých akcií.

Adriena Ružicková, Jiří Táborský, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688