TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.02.2010 12:16:01

Privatizační plány ODS ohrožují český důchodový systém, varuje ČSSD

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - ČSSD kritizuje plán ODS na reformu důchodového systému zavedením možností opt-out. Ze základního důchodového systému by podle sociální demokracie odteklo 50 miliard korun a ODS nepředkládá žádné návrhy, jak by prostředky dorovnala, zdůraznil ve čtvrtek místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"ČSSD zásadně odmítá opt-out, při němž by došlo k privatizaci důchodového systém a vyvedení 50 miliard ze stávajícího důchodového systému," uvedl Škromach.

Podle Škromacha usiluje o vyvedení prostředků ze základního systému ODS. "Záměr zavést v ČR opt-out má jediný cíl: zvýšit objem peněz v privátních penzijních fondech o zhruba 50 miliard korun ročně a tak jim dát možnost inkasovat odměnu za správu těchto peněz," vysvětlil.

Škromach proto vyzývá ODS i vládu, která se k tomuto plánu také přiklání, aby nastínily, kde chtějí vzít prostředky na tento přechod. "Je docela úsměvné, když nás ODS a vláda kritizuje za jednorázové vyplácení 13. důchodů, které dosáhne sedmi miliard, a pak chce vzít ze systému 50 miliard korun," uvedl Škromach.

Místopředseda připomněl, že bývalý ministr práce a sociálních věcí ODS Petr Nečas naznačil, že miliardy korun, které v základním systému budou chybět, by získal z daňových příjmů.

Škromach upozornil, že příprava na důchodovou reformu probíhá v Česku již několik let. Nyní se jí opět zabývá obnovená Bezděkova skupina. Stínový ministr proto vyzývá ostatní strany, aby s touto skupinou kooperovaly i po volbách a konstruktivně se podílely na realizaci důchodové reformy.

"Důchodovou reformu považujeme za zásadní věc. Naším cílem je, aby se systém stabilizoval," řekl Škromach a dodal, že ČSSD podporuje navýšení prostředků v systému zejména prostřednictvím dobrovolných připojištění. Kromě toho je podle něj na zvážení, zda místo financování války v Afghánistánu by nebylo vhodnější tyto prostředky určit na zvýšení mateřské nebo právě na penze.

Podle Škromacha je třeba zabránit především tomu, aby následky přechodu na nový důchodový systém nesla pouze jedna generace nebo stávající důchodci. To totiž podle místopředsedy předpokládá vláda. "Následky je třeba rozložit na několik generací," uvedl Škromach.

ČSSD připravuje příští týden mezinárodní konferenci s účastí zahraničních politiků, která se bude věnovat právě tématu důchodové reformy a privatizace důchodového systému.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688