TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.02.2010 09:31:01

Schwarzenberg: Evropa se kvůli ropě a plynu chová zbaběle

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropská unie se kvůli ruskému plynu a ropě chová zbaběle. Při obraně lidských práv by měla být mnohem odvážnější, zdůraznil senátor Karel Schwarzenberg (TOP 09) v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

"Evropská unie je velice opatrná, měla by být mnohem odvážnější. Evropská unie by se měla zasadit o to, aby na Kavkaze došlo k nějakému mírovému urovnání, místo aby mlčky přihlížela, jak se tam pod záminkou potírání terorismu vraždí," řekl Schwarzenberg.

Na postoj Evropské unie má podle senátora vliv také ruská propaganda, která kavkazské národy bojující za nezávislost označuje za teroristy. "Pod vlivem ruské propagandy, která se pokusila ve jménu boje proti terorismu zavraždit všechny Čečence a příslušníky menších kavkazských národů, kteří se postavili proti ruské nadvládě, se Evropská unie uzavírá," upozornil.

Všechny národy Kavkazu, zvláště Čečenci, by měli být podle exministra zahraničí ve středu pozornosti Evropanů. EU by kromě toho měla trvale apelovat na Rusy, aby dodržovali lidská práva. "Problém je, že je k tomu nemůžeme nutit, na to je Evropská unie příliš slabá. Přesto by v tom mohla více dělat. Nyní kvůli ropě a plynu jen mlčí," konstatoval Schwarzenberg.

Za appeasementovou politikou EU stojí podle senátora státy, pro něž jsou ropa a plyn důležitější než lidská práva. "V okamžiku, kdy jde státům o ropu či plyn, vyměňují pojem lidská práva za slovo stabilita," řekl.
Schwarzenberg se obává, že očekávat změnu v přístupu zemí EU nelze. Hospodářské zájmy budou u většiny vždy převažovat, a to i přesto, že akcent jednotlivých vlád bude trochu odlišný. "Například sociální demokraté Spolkové republiky Německo byli okatě vstřícnější vůči Ruské federaci než nynější vláda. Základní postoje se ale nemění," poukázal.

Jediným řešením situace na Kavkaze je podle Schwarzenberga postupné předávání správy do rukou tamních národů. Rusko by správu mělo předávat uvážlivě, po vzoru Francie a Velké Británie, která postupně opouštěly ve 20. století své kolonie. "Rusové by na Kavkaze měli opatrně, podobně jako to rozumně dělali Angličané či Francouzi, vybudovat autonomní správu, která by pozvolna přešla do nezávislosti. Rusko by především nemělo podléhat iluzi, že násilím se dají tato území udržet. Čím dříve a čím spořádaněji se země osamostatní, tím lépe. Pokud Rusko nepovolí, čekají Kavkaz ještě další tragédie," varuje senátor.

Nemůže se ovšem podle něj očekávat, že by ústupky kavkazským národům začala dělat současná ruská garnitura. "Ale i Rusové pomalu mění své myšlení a nezůstanou věčně v myšlenkách a úvahách devatenáctého století či první poloviny dvacátého století," míní Schwarzenberg.

Evropská unie a Česká republika by se nyní měla postarat alespoň o politické uprchlíky z Kavkazu. "Národ, který třikrát ve dvacátém století byl právem vděčný státům, které naše uprchlíky přijaly, ať už v roce 1938-1939, 1948 či 1968, by měl mít vstřícný postoj. Je naší morální povinností být mnohem vstřícnější," zdůraznil.

Senátor také doufá, že český soud vyhoví odvolání gruzínského politického uprchlíka Borchashviliho, který se pod ochranou senátora Jaromíra Štětiny na českém území nyní nelegálně skrývá, protože mu ministerstvo vnitra odmítlo udělit statut azylanta. "Vyplujete-li na moře nebo půjdete-li k soudu, nikdy nevíte, zda a jak se vrátíte. Doufám ale, že uspěje," uzavřel šéf TOP 09.

Pavlína Heřmánková, Denisa Čermáková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688