TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  14.02.2010 15:48:00

Veškeré daně i pojištění by měla vybírat jedna agentura, myslí si ředitel České daňové správy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle šéfa České daňové správy Jana Knížka by měli podnikatelé platit vše na jednom místě a jednou částkou; příslušný úřad by pak finance dále distribuoval jednotlivým úřadům. Knížek to uvedl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM).

"Nápad na zřízení jednotného inkasního místa naleznete v programech všech politických stran, ale jaksi ho stále nikdo nerealizuje. Já bych si uměl představit, že by všichni platili jednu částku a příslušná agentura, která to vybere, by peníze dále distribuovala České správě sociálního zabezpečení a dalším orgánům," řek Knížek.

Dalším tématem OVM byla skutečnost, že v oblasti spotřební daně z pohonných hmot dochází ročně k daňovým únikům v hodnotě tři až čtyři miliardy korun. Z tohoto důvodu se ministerstvo financí snaží vymoci v Bruselu výjimku, která by umožnila, aby v ČR tuto daň platily přímo čerpací stanice, které jsou koncovým článkem celého řetězce. "Problém není ani tak v tom, jak tuto výjimku formulovat, ale v tom, že něco takového musí schválit všech 27 zemí Evropské unie, což je zdlouhavý diplomatický proces, jehož výsledek nechci předjímat," komentoval situaci Knížek.

Ředitel České daňové správy dále uvedl, že nyní je právě pro žádost o výjimku příznivá doba, protože i jiné členské země mají podobné potíže, a lze čekat, že budou žádat o výjimky u těch komodit, které jsou pro ně problémem. "Třeba takové Portugalsko má problém s rybami. Polsko či Belgie mají stejný problém jako my, to znamená s pohonnými hmotami," dodal Knížek.

Knížek se pozastavil nad údaji, z nichž vychází studie Světové banky, podle které je český daňový systém co do složitosti na 171. místě z celkem 183 sledovaných zemí. Podle této studie stráví čeští podnikatelé daněmi ročně 930 hodin a hůř jsou na tom podnikatelé například v takových zemích, jako je Brazílie nebo Bělorusko. "S touto studií mám celkem problém, protože kupříkladu Slovensko je v polovině tohoto žebříčku, ačkoli naše daňové systémy se vyvíjely velmi podobně, a ačkoli jsou na tom nyní Slováci rozhodně lépe, o tak výrazném rozdílu se tu podle mého nedá hovořit," uvedl Knížek.

"Náš systém skutečně je složitý, ale nevím o tom, že by někde na světě existoval jednoduchý daňový systém. Kromě daňových rájů, kde se daně neplatí nebo se platí jen nějaké poplatky," obhajoval český systém Knížek. "Například daňový systém USA je tak složitý, že ten náš je ve srovnání s ním procházka rajskou zahradou," doplnil Knížek.

Šéf České daňové správy v pořadu také uvedl, že výše výběru daní není ovlivněna zdaleka jen výší sazby, ale také srozumitelností systému, mírou korupce, ochotou úřadů a mnoha dalšími faktory. "Není to tak jednoduché, jak se občas říká, že nižší sazba rovná se vyšší výnos. Kromě sazby daně pochopitelně hraje roli celková dostupnost práva, podnikatelské prostředí jako takové a řada dalších věcí," doplnil Knížek.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688