Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  10.02.2010 15:17:43

Místo akcií můžete koupit opci

 

Místo akcií můžete koupit opci  

Nechci hned  zkraje  odradit  spoustou teorie a termíny,  proto  je budu vysvětlovat na příkladu.  Předpokládám, že jste investor, který  při  nákupu akcie, neboli podkladového aktiva,  uvažuje minimálně v řádu měsíců. Vybrali jste akcii, u níž předpokládáte růst a  chcete jí  koupit.   Vašimi  kritérii  prošla  např. společnosti Wall-Mart Stores,  ticker  WMT.  U této akcie lze také  vysledovat sezónnost v chování,  kdy při  nákupu v únoru  a prodeji v letních měsících  skončí v 80% obchodů  zisku.  



Týdenní graf  průběhu ceny akcie WMT. Šipky označují  únor. Přeškrtnuté šipky  označují únor, kdy je cena pod  126 denní klouzavém průměru

Podkladové aktivum je základ,  ze kterého opce vycházejí.  Kromě akcií můžou  být podkladovým aktivem např. indexy, komodity, ETFs, měny. 

Cena  jedné akcie je  53.45USD.  100 ks akcií by  stálo  53.45 x  100 = 5 345USD.  Akcie byste mohli držet neomezeně dlouho dobu a   WMT vyplácí čtvrtletně dividendy  ve výši 27USD před zdaněním na 100 akcií.  U akcií je průběh zisku a ztráty jednoznačný – cena jde dolů,  je ztráta, cena  roste, jste v zisku.

Nahradit  nákup akcie můžete tím, že koupíte  call opci.   Opce se obchodují v kontraktech, které obsahují  určité množství podkladového aktiva.  V příkladě, kdy podkladové akitvum jsou akcie ,  jedním kontraktem kontrolujete  100ks. Proto jsem u  přímého nákupu akcií uvažoval se 100ks.

Opce je smlouva mezi dvěma subjekty o koupy a prodeji podkladového aktiva, zde akcie WMT.  Když tedy koupíte call opci, mate právo, ale ne povinnost, si  akcii koupit.  U kontraktu je dopředu stanoveno za jakou cenu a jak dlouho toto právo trvá. Důležitou věcí je to, že vlastník  opce neobdrží dividendu.



Informace o  připraveném obchodu – nákup call opce

V kolonce Options jsou pod sebou zapsané tzv. striky s uvedenou cenou.  Pro call opce, které porovnáváme s nákupem akcií, jsou od sebe ve vzálenosti v interval po 2.5 bodu. 45.00, 47.50, 50.00, 52.50 atd.  Jaký strike zvolíte to je I vaše cena, za kterou máte právo akcii koupit.  A aby vám  toto právo  bylo po nějakou dobu garantováno,  zaplatí za něj  poplatek. To je cena uvedená ve sloupci  Cena opce (MktPr). Ještě si zvolíte  dobu, pro kterou chcete opci približně držet, neboli dobu expirace.  To je měsíc, ve kterém opční kontrakt skončí. Protože předpokládáte držet opce do letních měsíců , zvolili by jste si měsíc expirace červen, nebo srpen, případně pro dlouhodobé držení  můžete vybrat  jeden nebo dva roky.

Nákup jedné opce na strike 47.50, měsíc ukončení platnosti v červnu,  stojí 6.50USD. Protože opce je ekvivalent 100ks akcií, nákup bude stát 650USD (CF= - 650USD/1 opční kontrakt).   To  je zároveň  vaše maximální ztráta, ke které dojde na ceně 47.50. Je to jako situace, kdy  si na této ceně stanovíte stop loss.  Obchod,  ale nemusíte uzavírat, protože ztráta už vyšší nebude a naopak, cena se může vrátit zpět a  nakonec  můžete skončit v plusu. 



Grafické porovnání  nákupu akcie a call opce

 V grafické  analýze porovnám situaci při nákupu akcií a kupení call opce.   Na první pohled je  zjevné, že maximální ztráta je jasně daná a že nulový bod u opce je posunutý na vyšší cenu.  Vybral jsem strike 47.50, který je pod současnou cenou akcie.  Tomu  se u call opcí  říká, že opce je in-the-money.  Tím, že jse zvolený strike in-the-money je tento  rozdíl minimální. 

Nulový bod pro opční kontrakt  je na ceně: zvolený strike  + cena opce tj. 47.50 + 6.50 = 54.00USD.

Nulový bod pro akcii je její  nákupní cena, tj. 53.45.



Denní graf s vyznačenou oblastí ztráty a zisku

 Zbývá stanovit targety pro zisk a jestli nechcete nechat opci dojít do maximální ztráty, také  stop loss  pro ztrátu.

Ještě malá poznámka k volatilitě. Cenu opce ovlivňuje take volatilita. To je termín, kterému bude věnovaný větší prostor  v  některém  v dalších  pokračování.

 

Shrnutí:  V článku  byly použity  termíny:

Opce :  Opce je právo, nikoli však povinnost, koupit podkladové aktivum za předem stanovených podmínek jako jsou realizační cena a čas.   Opce se obchodují v kontraktech, které kontrolují určité množství  podkladového aktiva.

Podkladové aktivum: je základ, od kterého se opce odvozuje.  Podkladem můžou být akcie, indexy, kontrakty, futures, komodity, měny.

Strike:  Neboli realizační cena,  je cena, za kterou má vlastník  call opce právo koupit akcie. V příkladu za cenu 47.50USD.

Expirační  den:  to je den, kdy vyprší právo vyplývající z dané opce.  Expirační den je stanovený pro akcie  na  třetí sobotu v měsíci. Poslední  den, kdy je možné obchodovat opci v uvedeném příkladu,  je  třetí pátek v červnu. Pak kontrakt skončí.  

Autor: 
Josef Košťál
www.optionslock.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688