Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie v ČR  |  10.02.2010 14:52:33

IPO ČSOB ve spleti dohadů


Colosseum

Po delší odmlce je termín IPO (Initial public offering) na českém finančním trhu opět často zmiňovaným pojmem. Po společnosti Kit Digital, která na pražskou burzu vstoupila koncem prosince, se nyní netrpělivě vyčkává na emisi největší české banky, ČSOB. V případě tohoto finančního ústavu jde však ryze o umístění prvních akcií na veřejný trh, což se o KITD říci nedalo. Tato technologická společnost se totiž již řadu let obchoduje na amerických trzích, konkrétně na Nasdaqu, a tak emise na pražské burze má pouze formu duálního listingu. KITD se navíc ve Spojených státech potýká jen s velmi sporadickou likviditou (nebývá výjimkou, že denní objem nedosáhne ani 20 tis. kusů, což při současné ceně a kurzu americké měny je přibližně 3,7 mil ). Kit Digital se tak v Praze přiřadilo k slabým a málo významným emisím.

Tyto skutečnosti se však nedají říci o plánované emisi ČSOB, která bude od 5. května 2008, kdy na trh vstoupilo NWR, další skutečnou událostí. Zpestřením letošního roku by mohla být i emise sázkové kanceláře Fortuna, o níž však v současné době nejsou v podstatě žádné relevantní informace. Dalším možným kandidátem letošního roku je pak softwarová společnost AVG.

Podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha, Petra Koblice, by měla nová emise ČSOB dorazit na pražskou burzu někdy v březnu nebo dubnu, poté, co banka oznámí své výsledky hospodaření za rok 2009. Jiné odhady hovoří až o květnu. Objevily se rovněž spekulace, že pražská burza bude možná hrát ale jen druhé housle. Ty první by mohly zaznít na Euronextu v Belgii, kde má KBC své sídlo.

Mateřská společnost ČSOB, belgická KBC, uvažuje o umístění 20 – 49% podílu firmy na trh. Důvodem je restrukturalizační plán bankovní skupiny KBC Group ve kterém se má KBC zbavit řady svých vedlejších aktivit. Nicméně základním důvodem je nedostatek financí. KBC tak bude prodejem svých aktiv financovat splácení dluhů vůči vládě, od které nedávno získala sedm miliard EUR.

Podle Petra Koblice by měla tržní kapitalizace nové emise ČSOB dosáhnout podobných hodnot jako má Komerční banka. Bloomberg uvádí k 8. únoru kapitalizaci 135 543, 1 mil. . Podíl v indexu je 17,66% a počet akcií je zhruba 38 mil. kusů. Erste Group má naproti tomu bázi 25% a kapitalizaci 213 083,9 mil. . Počet akcií je pak 316 mil.

Odhady českých brokerských firem ukazují, že by velikost emise ČSOB měla být řádu 1,5 mld. – 2,5 mld. EUR, což při kurzu 26 za jedno EURo činí 39 mld. – 65 mld. . Počet akcií je dle našich zdrojů odhadovaný na 2,5 mil kusů.

ČSOB na podzim loňského roku uvedla, že její čistý zisk za předešlých devět měsíců dosáhl 9,19 miliard , což představuje nárůst o 231%. Tento výsledek poslal banku na první místo v žebříčku ziskovosti tuzemských bank. Za první pololetí to bylo 5,92 mld. . Za celý rok 2009 by tak banka mohla hrubým odhadem vydělat až 12,1 mld. . Vynásobení této hodnoty průměrným P/E našich dvou bank (11,49) dostaneme celkový objem ve výši 139 mld. . Se 40% float a počtem 2,342 mil. kusů by pak cena jedné akcie odpovídala neuvěřitelným 23 740 .

Je však téměř jisté, že se nestaneme svědky tak vysoké ceny a že se ČSOB nestane nejdražší akcií na pražské burze. Lze si totiž jen těžko představit, že by se pak retail mohl aktivněji zapojil do zvyšování každodenní likvidity titulu a do úpisu jako takového vůbec.

Emise akcií ČSOB se tak bude muset ubírat jiným směrem a to směrem navýšení počtu akcií z 2,342 mil kusů třeba na 23 mil kusů. Vzhledem k tomu, že společnost nechce aktuálně zvyšovat základní jmění, bude pro ČSOB nejjednodušší učinit split, např. 1:10 nebo 1:20. Cena akcií by se pak rázem dostala na hodnotu 2374 nebo 1187 , což již odpovídá realitě.

Na konkrétní podobu emise si však budeme muset ještě nějaký čas počkat. Díky všem těmto skutečnostem (nejasnost primárního trhu, cena akcií) nám také výše zmiňovaný březnový nebo dubnový termín připadá jako příliš optimistický a přikláníme se proto spíše ke květnu nebo červnu. V případě, že se nepodaří emisi umístit do začátku letních prázdnin, budeme si muset pravděpodobně počkat minimálně do září, protože letní měsíce nejsou zrovna nejvhodnějším obdobím pro takový úpis. Bude samozřejmě také záležet na aktuální situaci na trhu. Těžko si představit tak vychvalovanou emisi v době kdy trh zažívá větší otřesy. V takovém případě bychom si museli zřejmě počkat ještě o něco déle.

ČSOB je také nejenom největší a nejstabilnějších českou bankou, ale co se týče výsledků hospodaření, tak i jednou z nejvýkonnějších (čistý zisk ČSOB za tři čtvrtletí dosáhl loňského roku 9,19 miliard , což představuje nárůst o 231%, Česká spořitelna za tři čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšila čistý zisk o 0,3 procenta na 9,65 miliardy korun, Raiffeisenbank zvedla čistý zisk o 49 procent na 1,62 miliardy korun, Komerční bance naopak klesl čistý zisk meziročně o 14,5 procenta na 8,438 miliardy korun a UniCredit Bank se snížil zisk o 39 procent na 2,015 miliardy korun).

Zmíněné specifikum společně s neustálým hladem investorů po středoevropských akciích podpořené těžkým masírováním brokerských firem, by mohlo z ČSOB vytvořit další opravdovou pražskou lahůdkou. Je proto velice pravděpodobné, že budeme opět svědky převisu poptávky a tudíž i jejího následného krácení, podobně jako u NWR. Z retailové objednávky jednoho tisíce kusů, tak nakonec může investor obdržet pouze 80 kusů. Drtivá většina akcií, díky vazbám KBC na zahraniční instituce, zůstane s největší pravděpodobností v rukou zahraničních institucí, např. Goldman Sachs, Deutsche Bank nebo Credit Suisse.

www.akcieatrhy.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

16.10.2013Buffett do USA: Rozpočtové dohady jsou idiotské Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.07.2011Zrušení IPO ČSOB je lehce pozitivní pro KB Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688