Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  10.02.2010 09:20:32

ČS - koment 10.2. - domácí inflace, pomoc Řecku, zásoby v USA

ČR

·    Česká inflace (1,2% meziměsíčně) mírně zaostala za konsensem (1,5%, my jsme se trefili). Meziměsíční růst byl hodně tažen zvýšením nepřímých daní (DPH, spotřební daně). Co se týká dalšího vývoje: regulované ceny poprvé po sedmi letech budou růst cen zpomalovat, poptávková inflace zrychlovat (ale jen mírně a z velmi nízkých úrovní) a v prvním pololetí potáhne inflaci nahoru růst cen pohonných hmot, což je derivát bazického efektu od cen ropy. Průměr inflace pro letošní rok čekáme 1,6%, takže pokud se nemýlíme bude mít ČNB z hlediska inflace letos klidný rok.

Region

·   Podle člena bankovní rady maďarské centrální banky (NBH) je prostor pro další snížení sazeb omezen rizikem destabilizace trhů kvůli řeckým problémům. NBH by tak mohla přerušit cyklus snižování sazeb a k dalšímu snížení se vrátit až se situace kolem Řecka uklidní.

·   Měny v regionu včera kolísaly až lehce posilovaly. Ovlivňovalo je částečně zklidnění situace a výkyvy kurzu euradolaru. Nedá se čekat, že se situace plně uklidní přinejmenším do čtvrtka, kdy by mohlo být více známo co bude EU dělat s řeckým problémem. Dnes lze proto opět očekávat spíše nervózní a opatrné obchodování s kolísáním kurzů bez výrazného směru.

Svět

·   Po trhu se šíří spekulace, že EU údajně pomůže Řecku s jeho dlužnickými problémy. Tyto spekulace měla vyvolat zpráva o předčasném návratu prezidenta ECB J-C. Tricheta z cesty do Austrálie kvůli účasti na setkání vedoucích představitelů EU. Podle EU sice byl Trichetův návrat plánován dluoho dopředu, ale na vyvolání pověstí a docela mohutnou reakci trhu to stejně stačilo. V každém případě bude čtvrteční setkání špiček EU sledováno velmi pozorně a jeho výsledek může podstatným způsobem ovlivnit další vývoj na finančních trzích. Euro na zprávu reagoval pozitivně, stejně jako řecké dluhopisy. V obou případech mohly hrát roli technické faktory op prudkém oslabení eura a řeckých dluhopisů (short squeeze). Pozitivně reagovaly rizikovější aktiva (akcie a komodity). Dnes se v Řecku koná stávka střešní odborové organizace státních zaměstnanců. 24 února je plánována stávka zaměstnanců v privátním sektoru , ke které by se mohli opět připojit státní zaměstnanci. Protesty a sociální neklid mohou podstatně zkomplikovat situaci kolem řeckého dluhu a představují významný rizikový faktor.

·   Velkoobchodní zásoby v USA v prosinci nečekaně klesly, což může vést k revizi HDP za 4.Q směrem dolů. Zároveň rostly prodeje, což vedlo k dalšímu poklesu poměru mezi zásobami a prodeji na 1,12, což už je pod průměrnými úrovněmi před krizí. Vývoj zásob a prodejů signalizuje prodloužení a zvýraznění pozitivního efektu cyklu zásob na HDP nejméně  v prvním pololetí letošního roku. U zboží dlouhodobé spotřeby činí meziroční pokles zásob 25%, prodeje zároveň meziročně rostly o 2,3%. To ukazuje na hloubku mezery mezi zásobami a prodeji.

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

10.08.2011ČS - koment 10.8. - inflace, Fed Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.06.2011ČS - koment 10.6. - finální HDP, inflace, ECB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688