TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.02.2010 14:01:07

Langer: Zaorálek je hysterický žvanil

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Občanští demokraté pokračují v obstrukcích, pomocí sáhodlouhých projevů o vládním protikorupčním balíčku blokují projednávání zákonů na mimořádné úterní schůzi Poslanecké sněmovny. Exministr vnitra Ivan Langer hovořil více než hodinu a poslance Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nazval hysterickým žvanilem.

Langer poukazoval na to, že Topolánkova vláda již svou protikorupční strategii měla, není tedy nutné přicházet s novými opatřeními, která akcentují pouze postih. "Pokud říkáte, konečně je zde iniciativa proti korupci, není to pravda," řekl Langer. Vyzval poslance, aby se podívali na rozsah návrhů a pozměňovacích návrhů, které jsou sněmovně předkládány. "Každé posílení míry regulace rozšiřuje možnosti korupce tím, že posilujeme moc těch, kteří o nás rozhodují," upozornil.

"Namátkou jsem si prohlédl několik pozměňovacích návrhů a jen jsem zvedal obočí údivem. Ptal jsem se, kdo, proč a s jakým cílem? Kdo jsou iniciátoři těchto návrhů, jaká zájmová skupina za tím stojí," řekl. Uznal, že právě rozsah a objem státní správy je letitým sporem mezi pravicí a levicí. Připomněl, že důležitými body boje proti korupci, které již Topolánkova vláda uplatňovala, jsou elektronizace veřejné správy, nebo zavedení veřejného připomínkování přes internet.

Podle Langera je Pecinův návrh nekoncepční, klade přehnaný důraz na postih, zatímco podle ODS jsou důležité všechny tři aspekty: prevence, průhlednost a postih.

Langrův projev vyvolal bouři nevole na straně levicových poslanců. S ostrou kritikou vystoupil Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Poslanec Langer ukázal, že má velmi dobrý žaludek. Svým projevem zabral všechen čas, ve kterém bychom mohli jednat o protikorupčních opatřeních. Přitom neúnosná situace je výsledek politiky vlády, ve které Ivan Langer seděl jako ministr vnitra," řekl. Zaorálek tvrdí, že Topolánkova vláda přestala dostatečně postihovat a naopak umožnila současnou situaci na pražském magistrátu.

"Vy hodinu mluvíte, místo abyste něco dělali," obvinil Zaorálek Langera. Ten odvětil, že Zaorálek je podle jeho názoru pouhopouhý hysterický žvanil.

Poté byla schůze přerušena, pokračovat se bude po pauze, ve 14.00.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688