Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  05.02.2010 11:38:33

DTZ: Evropa zažívá zvýšený příliv investic do nemovitostí

Ve všech částech Evropy se objevují známky ozdravení trhu nemovitostí – objem investic do realitních projektů podle aktuální zprávy mezinárodní poradenské společnosti DTZ rostl již po tři po sobě následující čtvrtletí. Ve 4. čtvrtletí loňského roku se zvýšil mezikvartálně o 26 % na 20,6 miliard EUR (v porovnání s 16,4 miliardami ve 3. čtvrtletí). Magali Marton, vedoucí výzkumu DTZ pro kontinentální Evropu a Střední východ, upřesňuje: „V závěru roku 2009 se objevilo hned několik zemí, kde rapidně vzrostla aktivita investorů. Šlo například o Francii, Itálii, skandinávské státy, střední i východní Evropu. Tento vzestup byl podpořen vyšším množstvím i hodnotou investičních transakcí.“ Naproti tomu mírný propad výsledků byl zaznamenán na vůbec největších investičních trzích – v Německu a Velké Británii.

 

V případě České republiky byl závěr roku 2009 ve znamení výrazného nárůstu investiční aktivity. Celkový objem investic činil ve čtvrtém čtvrtletí 324 milionů EUR, což je pětkrát více než ve třetím čtvrtletí. Za celý rok 2009 dosáhl objem investic 450 milionů EUR, což představuje 58% propad v porovnání s rokem 2008. Pro rok 2010 DTZ očekává nadále zvyšování aktivity soukromých českých a slovenských investorů, německých a rakouských fondů a mohou se také vrátit některé britské a americké fondy. Investiční aktivita přesáhne v roce 2010 úroveň minulého roku.

 

Zvýšený zájem investorů o trh nemovitostí ve 4. kvartálu ilustruje vývoj ve Francii: zde DTZ zaznamenala 145% nárůst - z 1,6 miliardy EUR ve 3. čtvrtletí na 3,9 miliardy EUR investovaných od října do prosince. Významný skok hlásí rovněž Itálie, Skandinávie a země střední a východní Evropy. Dlužno ale podotknout, že nárůst o 432 %, 113 %, respektive 215 % v posledním čtvrtletí roku 2009 byl dán především rapidním propadem v předchozích měsících. Oproti tomu dva největší trhy, německý a britský se ve čtvrtém kvartálu mírně propadly. Britský trh klesl o 7 % ze 7,4 miliard na 6,9 miliard EUR a německý o 3 % z 3,2 na 3,1 miliardy EUR.

 

Závěr loňského roku potvrdil přetrvávající averzi investorů vůči riziku napříč Evropou. V posledním kvartálu roku 2009 se tak investoři dál vraceli na domácí trhy s tím, že zahraniční investice činily 31 % celkové aktivity oproti 35 % v předchozím čtvrtletí. Přitom v době, kdy byl investiční trh na svém vrcholu, v roce 2007, dosahovaly zahraniční akvizice 52 %. V roce 2008 to bylo 45 % a souhrnný údaj za loňský rok je 34 %. To indikuje, že investoři stále preferují vyhledávání investic na trzích, které znají nejlépe.

 

Magali Marton k tomu dodává: „Očekáváme, že ozdravování evropského komerčního realitního trhu bude pokračovat. Odhadujeme, že v roce 2010 bude k dispozici investiční kapitál v hodnotě 106 miliard EUR. Pokud bude nově dostupný kapitál využitý v investičních příležitostech, objem evropských investičních aktivit vzroste v příštím roce o ohromujících 80 %.

 

Většina investičního kapitálu byla vytvořena fondy spravovanými společnostmi specializovanými na správu aktiv třetích stran (72 %) a institucionálními investory (17 %). Zbývající investiční prostředky pochází převážně z německých fondů, fondů vlastněných státem a společností kótovaných na burze. Většina investorů se soustřeďuje na větší počet zemí a sektorů a poskytuje investičním manažerům určitou flexibilitu, kam se rozhodnou investovat kapitál.

 

 

 

 

Markéta Valtrová

Marketing and PR Manager, DTZ

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688