TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  25.01.2010 14:51:01

ČSSD: S kritikou Opencard přišla první pražská sociální demokracie, ne lidovci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a pražského zastupitele za sociální demokracii Karla Březiny přišli s kritikou Opencard v roce 2009 jako první právě sociální demokraté. Oba politici se tak ohradili proti tomu, že tento problém řeší především předseda lidovců Cyril Svoboda.

"Chci jen upozornit, že již 27. listopadu byla médii zveřejněna zpráva, že předseda ČSSD vyzývá celou radu hlavního města k odstoupení kvůli Opencard," uvedl v pondělí Jiří Paroubek.

"Nezaznělo to, že se ČSSD od počátku roku 2009 této kauze systematicky věnuje, na zasedání finančního výboru jsme toto téma projednávali skoro pokaždé a byl to právě finanční výbor, který vyzval Prahu, aby udělala audit projektu Opencard," dodal k tomu pražský zastupitel Karel Březina.

Ten se pozastavil nad procesem vzniku Opencard, který podle jeho soudu provázela celá řada špatných a netransparentních rozhodnutí: "V září roku 2006 rada města rozhodla, že zakázku získá jediný zájemce společnost Haguess s. r. o. Ještě před podpisem smlouvy se však tato společnost transformovala na akciovou společnost s akciemi na majitele, došlo tedy k přerodu transparentní společnosti na netransparentní. Po volbách dochází 6. listopadu k podpisu licenční smlouvy, čímž Praha podepsala monopol společnosti Haguess."

Tím podle Březiny ale celý případ nekončí. "Původní zakázka za 94 milionů korun se na základě licenční smlouvy zvýšila o dalších minimálně 150 milionů korun, a to bez výběrového řízení. V letech 2007 a 2008 se rozhodlo o nové formě pojetí karty a náklady se přiblížily hranici 800 milionů korun," pokračoval Březina.

Podle jeho slov není možné účinně jednat, protož bylo zrušeno pondělní zasedání finančního výboru. "Ředitel magistrátu totiž na zasedání nedodal potřebné materiály druhý a třetí audit," dodal Březina s tím, že je přesvědčen, že o novém uspořádání pražského zastupitelstva musí rozhodnout podzimní volby, protože ODS nemá ve svém středu kvalitního náhradníka, který by byl po případném odchodu primátora Pavla Béma schopen zastat jeho funkci.

Jiří Paroubek se na závěr ještě krátce pozastavil nad vyjádřením předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody, který v pondělí kritizoval prodej majetkového podílu města v Pražských vodovodech a kanalizacích společnosti Veolia. K prodeji došlo v roce 2002.

"O tom prodeji rozhodlo zastupitelstvo krátce po katastrofálních povodních v roce 2002, které způsobily na majetku města škodu 15 miliard korun. Hledala se tedy možnost, jak najít finanční prostředky v situaci, kdy rozpočet na všechny investice činil zhruba 6 miliard korun. To skutečně není jednoduché. Kdyby to bylo špatné rozhodnutí, stalo by se hlavním tématem tehdejší kampaně. Předseda lidovců Svoboda v tomto případě neví, o čem mluví," uzavřel Paroubek.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688