Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  22.01.2010 17:29:36

Zlatá koruna z pohledu finančních poradců a zprostředkovatelů

Téměř čtvrtinu z 300 členné Finanční akademie, která hodnotí produkty v soutěži Zlatá koruna, tvoří finanční poradci a zprostředkovatelé. Pět z nich jsme oslovili a zeptali se jich, zda by z titulu své profese produkty oceněné Zlatou korunou doporučili klientům. Kromě toho jsme také chtěli zjistit, do jaké míry v roli porotců soutěže uplatňují při posuzování produktů své zkušenosti finančních poradců a zprostředkovatelů.

 

V anketě odpovídali Lukáš Buřík, AWD, Pavel Pastorek, ZFP Akademie, Radek Pícl, 1. vzájemná poradenská, Pavel Slezák, OVB Allfinanz a Martin Šefraný, Profit Investment. Všichni dotazovaní se shodli na tom, že produkty oceněné Zlatou korunou by osobně klientům doporučili. Jako hlavní důvod uvedli, že o umístění produktů rozhoduje odborná veřejnost a tento odborný přístup je pro posouzení produktu zásadní a je třeba jej akceptovat. Tato důvěra má zpravidla racionální základ, ale jak  vyplývá z jednotlivých odpovědí, je různě odstupňovaná.

 

Pavel Slezák: Vzhledem k tomu, že hodnotiteli produktů jsou odborníci napříč všemi institucemi, které se zabývají financemi, určitě bych  klientům tyto produkty doporučil, neboť v základních parametrech patří mezi to nejlepší v daném oboru. V každém případě mohou být vyhodnocené produkty pro klienty alespoň vodítkem, co by měli od produktu očekávat v oblasti výnosů, poplatků, krytí rizik, variability apod.

Radek Pícl: Klientům bych produkty vyhodnocené ve Zlaté koruně rozhodně doporučil. V porotě sedí mnoho zkušených odborníků, kteří zcela jistě udělují produktům body s rozvahou. Za sebe dokážu posoudit jen produkty, které znám z praxe. U produktů, které ze své branže znám, mohu říci, že pro klienta jsou přínosné, i když v některých jiných kategoriích bych možná volil při výběru jinak. Mnohdy je velmi složité v dané kategorii najít ideální produkt s nejvyšší přidanou hodnotou ve všech parametrech.

Lukáš Buřík: Vzhledem k tomu, že hodnocení produktů provádí odborná veřejnost, ocenění má nepochybně svoji váhu. Přesto vyhodnocení všech kategorií nelze zobecňovat. Ocenění Zlatá koruna může být jedním, nikoliv jediným faktorem, při výběru konkrétního produktu pro klienta.

Martin Šefraný: Produkty oceněné v soutěži Zlatá koruna mohou být pro klienty cenným vodítkem při rozhodování, ať už se jedná o jakýkoliv druh produktu. Vzhledem k tomu, že hodnotiteli jednotlivých kategorií jsou lidé, kteří mají s danými finančními produkty značné praktické zkušenosti, lze podle jejich volby usoudit, že vítězné produkty splňují relevantní kritéria nejlépe.

Pavel Pastorek: Přestože se nejedná o srovnání všech produktů na trhu, potenciálním klientům bych doporučil se tímto vyhodnocením řídit.

 

Zajímavé je rovněž sledovat, jak se finanční poradci a zprostředkovatelé chovají v úloze samotných porotců a jak k hodnocení produktů přistupují.

 

Martin Šefraný: Osobně se snažím při hodnocení produktů brát v úvahu především celkový výsledný efekt, který daný finanční produkt klientovi přináší, a to zejména ve vztahu k předpokládaným očekáváním spojeným s jeho využitím. Přihlížím ale také k vlastním osobním zkušenostem s jednotlivými poskytovateli produktů a praktickým znalostem, které jsem za dobu svého působení na finančních trzích získal.

Pavel Slezák: Vzhledem k tomu, že ve financích pracuji již déle jak dvacet let (nejdříve v bankovnictví a nyní jako nezávislý finanční poradce), přistupuji k produktům nejenom z hlediska finanční výhodnosti pro klienta, i když to patří k hlavním kritériím, ale i z hlediska ratingu společnosti a v neposlední řadě i z hlediska toho, jak se dá s produktem v budoucnu pracovat.

Pavel Pastorek: Posuzuji pouze produkty, ke kterým mám kompletní informace. Hlavním hlediskem je samozřejmě přínos pro klienta, a to jak z pohledu parametrů, ceny rizik, tak i nákladové struktury. 

Lukáš Buřík: Nabídka finančních produktů je velice široká a v rámci jednotlivých kategorií mohou být rozdíly mezi parametry zastoupených produktů zanedbatelné, popřípadě jen těžko kvantifikovatelné a porovnatelné. Přestože prvořadým kritériem je především přínos pro klienta, do celkového hodnocení vstupují i vlastní zkušenosti, ať už pozitivní či negativní. V konečném důsledku tedy nemusí rozhodovat pouze konstrukce či parametry produktu, ale i další nekvantifikovatelné faktory, jako je servis, dostupnost, flexibilita nebo variabilita, tedy faktory, které může koncový zákazník jen stěží posoudit.

 

Jestliže to shrneme, při hodnocení produktů vycházejí poradci a zprostředkovatelé z vlastních  poměrně bohatých zkušeností a ze své praxe. Snaží se produkty posuzovat z pozice klientů a jejich potřeb tak, aby byly pro klienty výhodné nejenom v některých ukazatelích, ale i po těch stránkách, které nemusí být pro zákazníka na první pohled patrné. Oceněné produkty tak vytvářejí dobrou pozici pro rozhodování klientů a pomáhají jim lépe překonat úskalí finančního trhu.

 

Na závěr jedna z rad Pavla Slezáka z OVB Allfinanz, která by mohla platit obecně a je rozhodně dobrým řešením, jak při výběru a pořizování produktu postupovat: Myslím si, že by každý klient měl pracovat na své finanční gramotnosti a nepodléhat jen reklamám a doporučením pseudoporadců. V této oblasti bych každému klientovi doporučil, ať využije k základní orientaci výsledky Zlaté koruny a nechá si vypracovat na krytí svých finančních potřeb více návrhů, nejlépe od renomovaných společností, které již na trhu nějakou dobu působí.

 

Více informací o soutěži Zlatá koruna a výsledky naleznete na www.zlatakoruna.info

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688