TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.01.2010 16:41:00

TOP 09: Silniční daň pro všechny je nesmysl

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Strana TOP 09 se postavila proti záměru ministerstva financí zavést silniční daň pro majitele všech vozidel. Místopředseda strany a bývalý prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek označil návrh ministerstva za nesystémový nesmysl.

Drábek poukázal na to, že už teď jsou řidiči zatížení několika daněmi a poplatky. "Občané platí při nákupu pohonných hmot spotřební daň a daň z přidané hodnoty, při používání dálnic a rychlostních silnic navíc i dálniční známku. Podnikatelé jsou kromě toho zatíženi silniční daní a u nákladních automobilů také na vybraných komunikacích mýtem," uvedl s tím, že současný počet daní a poplatků je dostačující a jakákoli další daň je nesmyslná.

Příjmy státu pak není možné podle místopředsedy TOP 09 řešit dalším zvyšováním příjmů státní pokladny. "Je nepřijatelné, aby špatné hospodaření státu platili ze svých kapes znovu občané, jak je dnes bohužel běžná praxe," poznamenal. "Namísto toho, aby se jednotlivá ministerstva snažila maximálně šetřit a hledat úspory, prosazují nejjednodušší řešení, kterým je vždy zvýšení daňové zátěže," dodal.

Proti záměru zavést silniční daň pro všechna vozidla se v úterý ohradila také ODS. Její ekonomický expert Martin Kocourek uvedl, že by silniční daň znamenala především enormní nárůst administrativy, protože by každý majitel vozu musel podat příslušné daňové přiznání.

Koucourek také upozornil na to, že takové opatření znamená další nárůst přímých daní, s nímž ODS nesouhlasí, a od kterého se již v minulosti distancovala. "Takový krok podpořit nemůžeme," sdělil.

Informaci, že ministerstvo financí hodlá zacelit díru ve státním rozpočtu a přispět na budování tuzemských silnic a dálnic zavedením silniční daně pro všechny, přinesly v úterý Hospodářské noviny. Podle HN takový plán prosazuje náměstek resortu zodpovědný za daně Peter Chrenko. Daň by byla v rozmezí 1000 až 1500 korun a Státní fond dopravní infrastruktury by si tak každoročně polepšil o pět miliard. Ministerstvo financí ovšem připouští výjimky v placení daně.

Tomáš Paták, Adriena Ružičková, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688