TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.01.2010 17:01:02

Vláda: Cesta z krize má vést přes znalostní ekonomiku, snížení korupce a úpravu daní

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda vypracovala tzv. "exit strategy" pro cestu z krize; ministři vidí cestu v přechodu od výrobní ekonomiky ke znalostní, ve snížení míry korupce a v úpravě daní. Vláda to navrhuje v dokumentu, který Mediafax získal v pátek z nejmenovaného vládního zdroje.

V úvodu dokumentu s názvem "Východiska z krize" vláda uvádí, že hlavním cílem je konsolidace veřejných financí, aby deficit rozpočtu klesl po roce 2013 pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP), jak vyžadují maastrichtská kritéria.

Již v letošním roce vláda slibuje obrat od expanzivní fiskální politiky k restriktivní. Jinými slovy, vláda chce začít šetřit a nehodlá vynakládat další peníze na podporu hospodářského růstu. Situaci podnikatelů chce vláda řešit nefinanční podporou podnikání, jako například zavedením jednotných inkasních míst pro výběr daní, cla a pojištění.

Stát dále hodlá zapojit do rozpočtu příjmy z dividend společností se státní účastí a odvodů ze zisků státních podniků. U tohoto bodu však vláda jasně říká, že tyto prostředky budou použity na investiční výdaje, na zahlazování ekologických škod apod., ale v žádném případě na spotřebu.

Některá úsporná opatření z tzv. Janotova balíčku, která byla přijata v zimě loňského roku pouze na rok letošní, budou zavedena natrvalo. V prvé řadě jde o snížení nemocenské od 31. dne jejího poskytování na 60 procent vyměřovacího základu. Veškeré dávky by se měly valorizovat pouze v případech, kdy to vyžaduje zákon. I daň z přidané hodnoty má být trvale zvýšena o jeden procentní bod u obou sazeb (na 10 a 20 procent), spotřební daň má být i nadále o korunu vyšší u benzínu i nafty a zůstat má rovněž spotřební daň z lihu, piva a tabákových výrobků.

Vláda navrhuje zavedení druhého daňové pásmo pro fyzické osoby se sazbou 25 procent pro lidi s příjmem nad "stropy" pro sociální a zdravotní pojištění, což je příjem přes 1,71 milionu korun ročně.

"Česká republika se nachází ve fázi přechodu od ekonomiky montážních linek ke znalostní ekonomice. Tento přechod s sebou přinese soutěž s nejrozvinutějšími zeměmi světa," vysvětluje vláda, proč je nutné vytvořit koordinovanou politiku reformy vzdělávání, zefektivnit výzkum a vývoj a zajistit vzdělávání a zvyšování kvalifikace pracovníků.

Mezi priority vlády patří i boj s korupcí, který hodlá vláda realizovat zvýšením efektivity veřejných zakázek, zavedením bezpečnostních prověrek pro členy komisí u nadlimitních zakázek či zpřístupněním zakázek pouze společnostem s jasnou majetkovou strukturou.

Vláda také požaduje urychlenou ratifikaci Úmluvy o ochraně finančních zájmů Evropských společenství a Úmluvy o boji proti korupci úředníků Evropských společností nebo členských států Evropské unie. Oba tyto dokumenty slouží k potírání korupce a podvodů v oblasti příjmů i výdajů. Ze zemí, které vstoupily do EU 1. května 2004, je neratifikovaly pouze ČR, Maďarsko a Malta. Vláda chce stejně jako ČSSD a KDU-ČSL zrušit i akcie na majitele.

Jako významný zdroj příjmů vláda vnímá evropské fondy a požaduje maximální možné zjednodušení jejich čerpání.

V oblasti daňové politiky vidí vláda největší problém v častých a prudkých změnách, které mají negativní dopad na podnikatelské prostředí. "Jako reakce na výsledky voleb může docházet ke změnám parametrů zdanění (posun sazeb), nikoli však ke změnám systému," uvádí v dokumentu vláda. Tento jev má odstranit návrh principů dlouhodobé daňové politiky a maximální možné zjednodušení administrativních nároků jak na straně státu, tak i podnikatelů.

Záměrem ministerstva financí (MF) je harmonizovat stanovení základů pro výpočet daně a pojištění a ve všech třech odvodech (daně, sociální pojištění a zdravotní pojištění) snížit množství výjimek. Vše by měl podle MF upravovat jeden zákon.

Jako neméně důležité vnímá vláda i zavedení "efektivního modelu státní služby". Pod tímto spojením si vláda představuje jasné oddělení úřednických funkcí od funkcí politických, přijetí zákona o státní službě, který by navrhoval model odměňování vysoce kvalifikovaných pracovníků bez toho, aby pro ně byla vytvářena místa s příplatky za vedení, či omezoval přebujelý nákup poradenských služeb. Dalším prostředkem pro zefektivnění státní správy je zavedení veřejných zpráv o efektivitě úřadů, které by obsahovaly například porovnání nabídnuté ceny se skutečnými náklady. Vláda chce také efektivně využívat závěry kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu.

V oblasti sociální politiky vláda plánuje především rozsáhlou analýzu financování systému sociálních služeb.

Dokument se nezabývá důchodovou reformou ani reformou zdravotnictví, přestože tyto reformy označuje za nezbytné. Podle vlády dochází k reformování zdravotnického i důchodového systému průběžně a na dalších změnách se pracuje na expertní úrovni. Navíc se dokument zabývá krátkodobým a střednědobým horizontem, zatímco tyto reformy jsou dlouhodobého rázu.

Obsah dokumentu vláda předloží 21. ledna na jednání tripartity.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688