TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.01.2010 01:30:01

Za transportéry zaplatí stát místo 2 miliard téměř 5

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Cena lehkých obrněných vozidel Iveco, které kupuje ministerstvo obrany, se za necelé tři měsíce zvýšila už více než na dvojnásobek. Podle několika na sobě nezávislých zdrojů blízkých úřadu dosáhne téměř pěti miliard korun, uvádí pondělní vydání deníku E15.

Ještě loni v říjnu ministr Martin Barták tvrdil, že vozidla budou stát nejvýše dvě miliardy. Těsně před Vánocemi pak jeho úřad oficiálně oznámil uzavření smlouvy s firmou Praga-Export na dodávku 90 obrněnců více než za 3,6 miliardy. „Částka dvě miliardy korun přibližně odpovídá ceně samotných vozidel. Zbytek tvoří zbraňové systémy, munice a logistika. A zhruba 600 milionů je DPH,“ vysvětlil tehdy Jan Pejšek z tiskového oddělení rezortu.

Jenže teď se ukazuje, že ani tato cena není konečná, protože kromě 90 vozidel nakoupí ministerstvo ještě dalších 30. Všechna chce navíc dodatečně vybavit radiostanicemi a navigačními systémy z USA. „Celková cena přesáhne 4,8 miliardy,“ shodly se zdroje deníku E15. Barták tedy bude muset požádat o schválení vyšší ceny za tento projekt ministerstvo financí.

„Hlavní problém je v tom, že nebylo vypsáno výběrové řízení. Nebyly zveřejněny přesné specifikace, co vlastně ministerstvo požaduje. V té částce se může skrývat cokoli,“ řekl místopředseda sněmovního výboru pro obranu za ČSSD Antonín Seďa a připomněl, že ještě na podzim ministr Barták ujišťoval, jak bude současná dodávka desítek kusů vozidel Iveco výhodná, protože je bude česká armáda nakupovat společně se slovenskou. „Bylo to tak zdůvodněno i vládě. Nic takového se ale nestalo. Slováci zatím nekoupili ani jedno vozidlo,“ dodal poslanec.

Neprůhlednost provází i další armádní nákupy. Ministerstvo obrany přitom letos naplno odstartuje investiční projekty, které v příštích třech až pěti letech budou stát celkem přes 25 miliard korun.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688