Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  04.01.2010 12:31:45

US futures: polovodiče, Novartis (Alcon), Cadbury..


Prozatímní futures na hlavní akciové indexyUSA indikují návrat k růstovému trendu. Náhlý, nicméně nikoliv překvapivý, pokles akcií v posledních chvílích loňského obchodování by tak měl být dnes umazán, alespoň tomu v tuto chvíli nahrávají současné hodnoty futures. Dopoledne příjemně potěšily investory makroekonomické zprávy z Číny a UK, a to když čínský HSBC PMI (index nákupních manažerů vytvářený bankou HSBC) vzrostl v prosinci na 56,1 bodů z listopadových 55,7 bodů. V UK bylo v listopadu schváleno 60 518 hypoték vs. říjnových 57 718. V tomto případě jde o největší číslo od března 2008, přičemž očekávání bylo pouze 58 000 schválených hypoték. V USA dnes očekáváme ISM Manufacturing za prosinec s číslem 54 bodů, dále ISM Prices Paid s cifrou 58,8 bodů a Construction Spending za listopad s předpokladem -0,5%. Nejdůležitější data tohoto týdne však zřejmě přijdou v pátek. To jsou totiž naplánována datatrhu práce.

 

Z korporátní sféry:

 

Farmaceutický gigant Novartis (NVS) se chystá koupit zbytek očního specialisty Alcon (ACL), když v květnu loňského roku získal již 25 % podíl za 10,4 mld. USD (143 USD/akcii). Nyní se chystá koupit dalších 52 % za 28,1 mld. USD (180 USD/akcii), průměrná cena za 77 % je tedy 168 USD/akcii a v totálním vyčíslení to znamená 38,5 mld. USD. Zbylých 23 % akcií chce Novartis získat výměnou každé jedné akcie Alcon za 2,8 akcie Novartis. Společnost Novartis se tedy nadále směle rozvíjí, což při pohledu na graf vývoje ceny akcií zřejmě v tomto případě není neznámým faktem.

 

Dle nejmenovaných zdrojů zvýší Kraft Foods (KFT) svou nabídku převzetí na Cadbury (CBY) během následujících dvou týdnů, reportoval Sunday Times. Zítra má Cadbury rozhodnout o současné nabídce na převzetí v hodnotě 16,3 mld. USD. Na případné jednání Kraft Foods čeká Hershey, Nestlé a Ferrero Group. Tyto společnosti tvoří tzv. bílé rytíře, což znamená, že se od nich „očekává“ protinabídka. Od těchto firem si Cadbury slibuje přátelštější přístup při potenciálním převzetí.

 

Chesapeake Energy (CHK) uzavřela s Total (TOT) dohodu o prodeji svého 25 % podílu v projektu Barnett, a to za celkových 2,25 mld. USD. Tuto částku tvoří jednak cash a jednak podílení se na nákladech projektu.

Prodeje polovodičů vzrostly v listopadu o 8,5 % na 22,6 mld. USD, meziměsíčně jde o nárůst 3,7 %. To by mohlo svědčit akciím společností typu Intel (INTC), AMD (AMD), National Semiconductor (NSM) nebo Texas Instruments (TXN).

 

Konkrétní stavy futures vypadají takto: DJIA Index +59 bodů, Nasdaq 100 Index +20,5 bodu a S&P 500 Index +7,7 bodu.

 

Nejbližší kontrakt ropy se obchoduje za 80,95 USD za barel (Crude Oil - NYMEX), zlato stojí 1117 USD za trojskou unci (Gold - COMEX). Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,4398.

 

Karel Chod                                                                        

CAPITAL PARTNERS a.s.

www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688