TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.01.2010 13:33:00

V názorech na rozpočtovou situaci se lídři největších stran shodnou, v řešení už méně

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle předsedy ODS Mirka Topolánka je nezbytné zjednodušit legislativu, restrukturalizovat mandatorní výdaje a zrušit některé úřady a ministerstva; předseda ČSSD Jiří Paroubek chce šetřit na veřejných zakázkách a snižovat korupci. Lídři stran to řekli v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Dalším tématem, na němž se předsedové stran neshodnou, je struktura daní. Topolánek striktně odmítl zvyšování daňové zátěže a zavádění daňové progrese, přičemž argumentuje tím, že po změně daňového systému v době jeho vlády se na daních vybralo o třetinu více. Topolánek to připisuje nižší daňové zátěži a přehlednějšímu daňovému systému.

S tím ostře nesouhlasí Jiří Paroubek. "Daňová reforma Topolánkovy vlády způsobila výpadek z příjmů z daní o 80 miliard," uvedl Paroubek. ČSSD chce obnovit daňovou progresi, zvýšit korporátní daně a podpořit koupěschopnost obyvatelstva.

Dále se předsedové neshodli na zákonech, které bude v lednu projednávat sněmovna. V první řadě jde o zvýšení mateřské, zrušení zdravotnických poplatků, zavedení tzv. třináctých důchodů z dividend ČEZu a proplácení prvních tří dnů nemocenské.

ODS je striktně proti. "Výdaje na nemocenskou díky zrušení proplácení prvních tří dnů nemocenské klesly o 45 procent. Dividendy ČEZu sice nezasahují do státního rozpočtu, ale jsou to prostředky, které budou někde jinde chybět," uvedl Topolánek.

Podle Paroubka jde však o udržení životní úrovně obyvatelstva, která je pro ČSSD prvořadá. Proto ČSSD v lednu podpoří lidovecký návrh na zvýšení mateřské, prosadí kompromisní návrh na zrušení třicetikorunového poplatku za položku na předpisu a budou prosazovat třináctý důchod z dividend ČEZu. Podle Paroubka jde o opatření, které nebude mít dopad na deficit státního rozpočtu, neboť příjmy z dividend ČEZu se do rozpočtu nezapočítávají. Na to reagoval Topolánek tím, že peníze z ČEZu budou chybět při stavbě dopravní infrastruktury.

Pokud jde o rozpočtovou situaci České republiky, panuje mezi předsedy částečná shoda. Paroubek uznal, že deficit za rok 2009 je do značné míry způsoben celkovou hospodářskou krizí, ale zdůraznil, že situaci zhoršila Topolánkova vláda svou daňovou reformou. Zároveň navrhl řešení, které spočívá v rozbití kartelů na stavby dálnic a jiných komunikací. "Podle našich propočtů lze snížit tyto výdaje až o 20 procent," uvedl Paroubek.

Topolánek reagoval, že schodek za rok 2009 byl zaviněn především hospodářskou krizí a vinu své vlády odmítá, protože v době sestavování rozpočtu byly všechny makroekonomické odhady optimističtější, než jaká je nynější situace. "Pokud jde o řešení, je především nutné restrukturalizovat mandatorní výdaje, zrušit některé centrální úřady, zrušit by se dalo i ministerstvo pro místní rozvoj a hlavně je nutné snížit legislativní zátěž a celkově snížit roli státu," dodal Topolánek s tím, že vychází ze závěrů Národní ekonomické rady vlády (NERV).

ČSSD chce kromě toho zefektivnit chod státní správy. "Nemyslím si, že je nutné rušit úřady nebo dokonce ministerstva. Je však nutné, aby tyto instituce efektivně fungovaly a jejich chod byl zcela transparentní," řekl Paroubek, který také slíbil, že 10. ledna ČSSD přijde s komplexními návrhy na řešení hospodářské krize.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688