TNBiz (TN.cz)
Finance  |  03.01.2010 12:21:00

Fischer: Dupnutí na brzdu může proběhnout razantněji, vyžaduje to ale čas

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér České republiky Jan Fischer si podle svých slov dokáže představit razantnější dupnutí na brzdu veřejných financí, tento krok však vyžaduje více času na adaptaci. Šetřit se podle Fischera musí především systémově, řekl to v neděli v diskusním pořadu TV Prima.

"Problematika úspor ve veřejných financích potřebuje především systémové řešení," řekl premiér Jan Fischer na úvod pořadu. "Stát se musí systémově vypořádat s mandatorními výdaji, musí systémově vyřešit otázku daní a podobně. Jiné kroky problém tohoto šíleného schodku nevyřeší," dodal.

Český premiér také poprvé zveřejnil výši schodku státního rozpočtu: "To číslo říkám poprvé a není se čím chlubit. Z údajů ministerstva financí vyplývá, že podle stavu pokladního plnění jsme k 30. prosinci 2009 uzavírali se schodkem 195 miliard. Ten deficit je strašný, hrozivý. Samozřejmě jím tedy nemohu být potěšen."

Další zvyšování deficitu státního rozpočtu, ke kterému by mělo dojít na lednové schůzi Poslanecké sněmovny, nechce Fischer připustit. "Skutečně si nepřeji, aby došlo k demontáži rozpočtu. Kdyby všechny ty návrhy jednotlivých stran uspěly, tak by šlo o dalších 13 až 14 miliard schodku navíc. Na to se nechci a nemohu jen pasivně dívat, budu o tom s předsedy stran mluvit," slíbil premiér s tím, že ke schválení návrhů přesto může dojít.

"Tato vláda naštěstí nemá voliče, takže o všech změnách budeme pravdivě informovat veřejnost. Budeme pak v případě dalšího navyšování deficitu říci občanům všem vám sdělujeme, že jednou vy, vaše děti a vaši vnuci budete tento deficit splácet," upozornil předseda vlády.

Ten si další šetření dokáže představit například formou společných nákupů státní administrativy. "To chce ale skutečně delší čas na přípravu a adaptaci," dodal s tím, že uspořit se dá i centrálním nákupem aut pro ministerstva místo současné praxe, kdy je na jednotlivých ministrech, jaké pořídí vozy.

Naopak podle premiéra dále platí, že přes vládu neprojde šrotovné, už jen kvůli vývoji státního deficitu: "Skutečně nevidím důvod k jeho aktivaci."

Fischer vyzdvihl čerpání z evropských fondů. Podle premiéra došlo v tomto čerpání k velkému pokroku a bylo by katastrofou, kdybychom evropské peníze neuměli využít a alokovat tak, aby pomohly zemi. "Ale já jsem člověk, který bývá věčně nespokojený, takže práce je před námi ještě dost. Prostředky musíme alokovat tam, kde budou působit protikrizově."

Jan Fischer na závěr svého vystoupení vyloučil, že by chtěl po skončení současného mandátu své vlády dále pokračovat v aktivní politice: "Nemám tendenci vstupovat do aktivního politického života, takže jestli je to něčí noční můra, může dál v klidu spát. Já osobně si po této stáži dovedu své působení představit v odborné oblasti."

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688