TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.01.2010 08:27:00

2009: Rok, kdy General Motors vyhlásila bankrot

Mediafax

DETROIT (MEDIAFAX) - V roce 2009 automobilka General Motors vyhlásila bankrot. Zachraňovala ji přímá vládní pomoc a šrotovné.

Pro většinu Američanů to bylo smutné, leč očekávané: první červnový den roku 2009 vyhlásila automobilka General Motors, chlouba amerického průmyslu, pokroku a vyspělosti, bankrot. Že se tak stane, bylo jasné již několik měsíců, kdy na prominentní automobilku dolehly problémy globální ekonomické krize, nicméně příčiny problémů byly mnohem hlubší. Například velikost. Automobilka byla příliš velká a neefektivní a přesně taková byla i její auta. Zatímco v Asii a částečně i v Evropě zažívala boom výroba ekonomicky a ekologicky úsporných vozů, americké automobilky se tímto fenoménem příliš nezabývaly.

Bylo to i logické - cena benzínu je v USA oproti evropským zemím zhruba poloviční. Nicméně monstrózní ceny ropy v průběhu roku 2008 se promítly i do cen amerických pohonných hmot, které poprvé v historii překonaly hranici pěti dolarů za galon. To bylo už i na Američany příliš. Poptávka po šetrných vozech narůstala, a automobilka na ni nebyla připravena. K tomu se přidal efekt ekonomické krize, který GM výrazně snížil tržby, a tím pádem i zisk, negativně se promítly i neefektivní smlouvy s odborovými svazy. První červen 2009 se jistě dal předvídat.

Bankrot byl řízený, americká administrativa chtěla vidět GM znovu povstat a vládnout americkému trhu. Proto během prvních šesti měsíců roku 2009 do automobilky nalila přes 19 miliard dolarů. Vláda navíc v rámci bankrotového řízení odkoupila většinu aktiv společnosti se záměrem ji zeštíhlit a restrukturalizovat.

V průběhu roku se automobilka zbavila části svého portfolia. Problém však nastal při prodeji evropské divize GM, která zahrnuje i automobilku Opel. Tento prodej totiž ztroskotal a GM si svou evropskou divizi ponechala.

I přesto však restrukturalizace automobilce pomohla - třetí kvartál uzavřela se ztrátou jen 1,2 miliardy dolarů, což je jen zlomek oproti předchozím ztrátám. Tržby automobilky dosáhly ve třetím čtvrtletí 26,4 miliardy dolarů, což bylo mimo jiné způsobeno i zavedením šrotovného v USA. Globální tržní podíl se během předposledního kvartálu roku zvýšil o tři procentní body na 11,9 procenta, podíl v USA stagnoval na 19,5 procenta. "Máme před sebou ještě mnoho práce, kterou musíme udělat, nicméně dnešní výsledky ukazují na nové základy, na nichž budujeme novou automobilku," komentoval čísla výkonný ředitel General Motors Fritz Henderson.

Zda bude nová General Motors úspěšná dlouhodobě, ukáží však až další roky.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688