TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  27.12.2009 13:51:00

FOCUS: Letošní státní rozpočet se dařilo plnit jen první dva měsíce

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Státní rozpočet se dařilo plnit podle plánu jen v lednu a v únoru. V listopadu dosáhl schodku téměř 170 miliard a ministr financí Eduard Janota připustil, že v součtu i s prosincovým výsledkem hospodaření státní kasy může deficit dosáhnout až 200 miliard korun.

Přitom zákon o státním rozpočtu byl schválen se schodkem 38,1 miliardy korun. Opozice Topolánkovu vládu nicméně upozorňovala, že na očekávané období ekonomické krize je rozpočet nastaven příliš optimisticky. Již koncem loňského roku hovořily ekonomické prognózy o poklesu ekonomiky v roce 2009 v řádu několika procent, rozpočet byl ale konstruován pro mírný růst hrubého domácího produktu.

V lednu a ještě v únoru hospodařil stát s přebytkem. Za leden se podařilo ušetřit půl miliardy korun, v únoru dokonce pět miliard. Pak ale rozpočtový schodek začal konstantně růst. Ještě začátkem podzimu se však zdálo, že schodek nepřekročí 100 miliard korun.

Na astronomickém růstu deficitu v závěru roku se nejvíce podílely položky za výdaje na sociální dávky. Ministr financí Janota přiznal, že se mu nepodařilo zkrotit ministerstva, aby dodržely výdajové rámce ke konci roku. Kvůli nedostatku finančních prostředků musela vláda prosadit novelu zákona o rozpočtu a zvýšit deficit o dalších 14 miliard korun.

Ještě více než výdaje ale trápil státní rozpočet výpadek příjmů. Příjmy z daní a poplatků klesly v listopadu o 53,3 miliardy proti plánu, příjmy z pojistného na sociální zabezpečení pak o 33,6 miliardy korun.

Ministerstvo financí chce vyšší než očekávaný schodek letošního rozpočtu financovat novým dluhopisovým programem, který nabídne dalších téměř 40 miliard dluhopisů subjektům v tuzemsku i v zahraničí.

Schválený rozpočet pro rok 2010 počítá se schodkem 162,7 miliardy korun. Další navržené výdaje poslanců jej ale podle ekonomů zvednou nejméně o dalších 12 miliard korun.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Michal Šenk, senk@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688