TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  26.12.2009 17:18:00

Krize se letos nevyhnula ani švédskému Volvu

Mediafax

STOCKHOLM (MEDIAFAX) - Krizi se v letošním roce nevyhnul ani švédský automobilový průmysl, na prodej je Saab i Volvo. Ztrátové Volvo nakonec s největší pravděpodobností skončí v rukou čínské automobilky Geely.

Švédská automobilka byla založena roku 1926, v roce 1979 začala spolupracovat s francouzským Renaultem a o 20 let později prodala společnost divizi výroby osobních automobilů americké automobilce Ford.

Finanční krize, která propukla ve Spojených státech v září roku 2008 pádem banky Lehman Brothers, se brzy rozšířila po celém světě a na všechna odvětví ekonomiky. Obzvlášť silně byl zasažen automobilový průmysl. Ford zažádal americký Kongres o půjčku a představil strategický plán udržitelného rozvoje. Jeho součástí je i prodej Volva, které za loňský rok vykázalo ztrátu 13 miliard švédských korun (1,3 miliardy eur). V prvním pololetí roku 2009 to byly čtyři miliardy švédských korun (400 milionů eur).

V reakci na rozhodnutí Fordu požádalo Volvo švédskou vládu o poskytnutí státní garance na úvěr ve výši pěti miliard švédských korun, které si chce půjčit u Evropské investiční banky. Na poskytnutí státní garance potřebovala vláda souhlas Evropské komise.

Loni 1. prosince se Ford i General Motors obrátily na švédskou vládu se žádostí o finanční pomoc na podporu chodu Volva a Saabu. Švédsko se o pár dní později (11. 12.) rozhodlo poskytnout finanční injekci ve výši 3,5 miliardy dolarů celému švédskému automobilovému průmyslu.

Ještě loni se coby o budoucím majiteli Volva mluvilo o čínské společnosti Shanghai Automotive. Začátkem února se však v tisku objevily informace o tom, že Ford jedná s jinou čínskou automobilkou, Geely, která se o Volvo zajímala už v roce 2008, kdy ještě Ford s prodejem švédské značky nepočítal. Geely ale obnovený zájem o Volvo popřela. Ford údajně jednal i s dalšími čínskými automobilkami, jako je Chery Automobile a Chongqing Changan.

Situace v automobilce se mezitím zhoršovala, v dubnu Volvo propustilo1543 zaměstnanců a jednalo o zkrácení pracovního týdne. Volvo kvůli krizi muselo do té doby propustit na 20 tisíc zaměstnanců. V květnu jednala belgická pobočka Volva s vládou Flander o půjčce ve výši 200 až 300 milionů eur. O deset dní později, začátkem června schválila Evropská komise pomoc švédské vlády Volvu ve formě garantovaných úvěrů od Evropské investiční banky na financování vývoje ekologických vozidel.

V polovině srpna se do hry vložilo konsorcium Jakob založené na popud odboru švédských inženýrů z Volva. V září Geely veřejně oznámilo svůj zájem o akvizici švédské značky a na konci měsíce podle médií nabídla Fordu za transakci 2,5 miliardy dolarů.

Začátkem října se na scéně objevuje další hráč, americké konsorcium Crown, kterému šéfují bývalý ředitel Fordu Michael Dingmann a bývalý člen představenstva Fordu a Chrysleru Shamel Rushwin. Podle deníku Financial Times však Crown za Volvo nabízel podstatně méně peněz než hongkongská Geely.

23. října Volvo zveřejnilo hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí, kdy se propadlo do ztráty 3,3 miliardy švédských korun. Ve stejném období loňského roku přitom společnost dosáhla zisku 3,2 miliardy korun.
O pět dní později Ford spolu s vedením Volva oznámily, že Geely je favoritem na budoucího majitele švédské automobilky. Jakob kontroval tím, že brzy přijde s konkurenční nabídkou. V polovině prosince však čínská automobilka Geely oznámila, že chce dokončit akvizici Volva začátkem roku 2010.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688