TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  25.12.2009 14:56:01

FOCUS: Orco strávilo tři čtvrtiny roku 2009 v režimu ochrany před věřiteli

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zadlužená developerská společnost Orco strávila tři čtvrtiny roku 2009 v režimu ochrany před věřiteli, o kterou požádalo v březnu. V září si ji pak nechalo prodloužit o dalších šest měsíců.

Rok 2009 pro Orco znamenal celou řadu negativních událostí. V roce 2008 společnost zahájila proces prodeje části svého portfolia, který pokračoval také v roce. Během loňska Orco prodalo aktiva za 186 milionů korun.

Na zveřejnění hospodářských výsledků firmy za rok 2008 si veřejnost musela počkat. Orco jejich zveřejnění dvakrát odložilo. Původně je měla zveřejnit 17. března, druhým termínem byl 31. březen. Podle výsledků, které nakonec firma uvedla až 7. dubna se v loňském roce developerská společnost propadla do ztráty 390,56 milionu eur (asi 10,049 miliardy korun). V roce 2007 byla přitom firma v zisku více než 87,5 milionů euro (tehdy asi 2,2 miliardy korun). V květnu společnost zveřejnila i auditované výsledky, které potvrdily velmi vážnou situaci společnosti. Auditor dokonce vyjádřil pochybnosti o možnosti dalšího fungování firmy.


Na konci února vzniklo v Praze sdružení menšinových akcionářů společnosti pod názvem SOS Orco. Důvodem pro jeho vznik byla podle slov předsedy sdružení Luboše Smrčky snaha ochránit investice akcionářů a zabránění poklesu hodnoty firmy.

V březnu se největším akcionářem Orca stala Prosperita investiční společnost, jejíž podíl ve společnosti vzrostl na 5,02 procenta, ke konci roku se její podíl snížil na 4,48 procenta. Společnost Orco také ke konci března požádalo pařížský soud o ochranu před věřiteli. Orco podle svých slov v té době čelilo kvůli situaci na trhu zpomalení prodejů a potížím se splácením půjček, které akcionáři poskytli některým dceřiným společnostem.

Představitelé společnosti chtěli v režimu ochrany před věřiteli firmu restrukturalizovat. Podle slov Luboše Smrčka z SOS Orco za žádostí o ochranu před věřiteli ale stála snaha managementu o zastavení obchodování akciemi Orco na veřejných trzích. Miroslav Kurka, generální ředitel společnosti Prosperita, na zprávu o ochraně před věřiteli reagoval slovy, že je za ní možná snaha o manipulaci s cenou akcií. Na tuto událost zareagovala také Burza cenných papírů Praha, která dvakrát dočasně pozastavila obchodování s emisí akcií společnosti na celý burzovní den.

Na konci dubna společnost Orco zahájilo jednání o navýšení kapitálu se společností Colony Capital. V červenci pak americká investiční společnost Colony Capital získala práva na úpis akcií realitní Orco Property Group za zhruba 80 milionů eur (přibližně dvě miliardy korun). Jednání o pomoci zkrachovala na začátku prosince, Colony Capital oznámila, že Orcu nepomůže, neboť nesplnilo podmínku restrukturalizace dluhu.

Na refinancování dluhu pracovalo Orco téměř celý rok. V květnu Orco prodalo své realitní fondy společnosti TVO Global Partners za 2,2 miliardy eur. V září společnost nabídla držitelům dluhopisů konvertibilní bondy v objemu 120 milionů eur. Držitelé dluhopisů nabídku odmítli. Firma rovněž ohlásila, že vydá 11,43 milionu nových akcií. Další pokus o oddlužení společnosti podniklo Orco v prosinci, kdy navrhlo přeměnu dluhopisů do akcií Orca, tak aby se zvýšil kapitál a snížil dluh.

V polovině října společnost požádala o dalších šest měsíců režimu ochrany proti věřitelům.

V prosinci Orco zveřejnilo novou akciovou strukturu firmy, podle které svůj podíl ve společnosti prodala firma European Investors, ta ještě v březnu vlastnila 4,73procentní podíl.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se ztráta společnosti Orco prohloubila na 201,2 milionu eur (5,2 miliardy ). Hlavní podíl na vysoké ztrátě mělo přecenění portfolia Orca, které snížilo hodnotu nemovitostí v jeho majetku z 2,1 na 1,8 miliardy eur. Celkový dluh společnosti Orco se v současné době odhaduje na 1,6 miliardy eur.

Společnost Orco svolala na polovinu prosince valné hromady, které měly rozhodnout o restrukturalizaci dluhu. Valné hromady ovšem nebyly usnášeníschopné, a proto se znovu uskuteční 13. a 18. ledna.

Orco Property Group je developerská společnost, která ve více než 15 zemích světa zaměstnává 2 500 zaměstnanců. Její akcie se obchodují na pařížské, budapešťské, varšavské a pražské burze. Na pražskou burzu vstoupily 31. ledna 2005 s upisovací cenou 1218 . Historického maxima dosáhly 19. února 2007, kdy se obchodovaly za 3706 . Obchodování v roce 2009 akcie Orca zahajovaly na hodnotě 172,50 koruny. Minima roku 2009 akcie dosáhly 9. března, kdy se prodávaly za 89,01 koruny, maxima pak 24. srpna, kdy se jedna akcie Orca prodávala na pražské burze za 302 korun.

Akcie společnosti Orco se na pražské burze ke 23.12.2009 prodávaly za 155,01 korun.

Tereza Peprníková, peprnikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688