Co je to design, jak ho vnímat, proč je důležitý v našem životě?

Design řídí ta část mozku, která chce do našeho života vnést něco jemnohmotného, něco kdy začínáme používat srdce a vnímáme své pocity, je to něco co v nás vyvolává emoce. Prostě design je zhmotněná krása, která nám dovolí se zasmát, šklebit se nebo se prostě radovat. Design jsou rozmanité tvary, veškeré barvy, různé materiály. Design, by měl uspokojovat všechny naše smysly. Pro ucho je designem hudba, pro oko tvary a barvy, pro hmat jsou designem materiály, pro čich jsou to vůně.

 

Krása, krásno, design, umění jsou rovnocenou protiváhou druhé části našeho mozku a tou je materiálno a zjednodušeně řečeno matematika, na jedné straně srdce a na druhé hlava. Pojďme se tedy věnovat té části srdce, protože je v dnešní době mírně opomíjena a přitom je tak důležitá k tomu, abychom našli kus štěstí a harmonie právě v sobě. Žijeme ve světě financí a boje o to jak nejlépe přežít a vlastnit toho co nejvíce. Pojďme se na chvíli zastavit a vejít do světa tvůrčího, do světa, který nezná hranic, kde neexistují meze naší fantazie, kde si můžeme představit cokoli si přejeme, do světa kde nevnímáme čas, pojďme tedy tvořit. Nejvíc mě těší, že to máme v sobě všichni, pouze si najít chvilku a pozorovat, vnímat.

Kvetinova stena Kde začít hledat designové krásy? Nejkrásnější design tvoří příroda, všimli jste si, že příroda neudělá žádný kýč? Je jednoduchá, ale i pestrá, dovede snoubit barvy tak, že nemůžete oko odtrhnout. V přírodě se můžeme nejvíce inspirovat, když nám náhodou dojdou nápady. Zkuste si někdy utrhnout  kytičku, například obyčejný heřmánek, okvětní plátky jsou jasně bílé a hladké, střed je sytě žlutý, když se podíváte pozorněji, zjistíte, že střed není poze žlutý puntík, ale že je  složený z malých žlutých pohárků, které ještě ke všemu voní, je to obyčejná rostlinka, kterou vnímáme jako všední, přitom je krásná, barevně sladěná, hebká na dotek a ještě voní. To je panečku design, a takovýchto zázraků máme kolem sebe nespočet, pouze se jen chtít dívat.

Jak to převést do našeho reálného života, například do zařizování bytu nebo domu? Věřte své intuici, nepleťte do zařizování hlavu, která  radí, takle se to dělá, takhle musíš. Věřte, že největší pohodu a pocit, Koupelnove zatisi že se domů rádi vracíte vám dá prostředí, které je stvořeno pouze pro vás, ne podle vzoru souseda nebo nějakých zajetých představ, zkuste otevřít své srdce a vnímat co jste si kdy opravdu přáli, třeba to je velká zlatá sedačka,  že to neodpovídá trendům, nebo toužíte mít na toaletě rozkvetlou louku, že jste to nikde neviděli, tak by to bylo hloupé? O trendy a o názory druhých  nejde,  jde o vaše uspokojení o vaši radost, můžete si vytvořit prostor, který vám bude poskytovat jiný svět oproti tomu veku, poskytne vám radost, útočiště, prostě pouze a jenom váš hrad.

Autorka článku: Markéta Fleischnerová
Více na www.mfart.cz

Další články z rubriky Design:
Feng shui se čte feng suej a ne svejzuzu

Obrazova galerie
Design


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry