Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  13.12.2009 16:45:18

Mediální podpora TOP 09 pokračuje


 
Nic na tom nezmění skutečnost, že Václav Moravec do svých Otázek pozval Miloše Zemana, momentálně zástupce Strany práv občanů. Tahle strana však, jak je alespoň možné z dosavadních průzkumů a mediálních ohlasů soudit, má šance v podstatě nulové. Naproti tomu heslo Tradice, Odpovědnost, Prosperita s největším rozpočtovým deficitem právě v roce 09 má zelenou kam se jen podíváme. Potvrdilo se to i dnes, protože dalšími hosty vedle někdejšího premiéra byli Jan Švejnar, Eduard Janota a - samozřejmě - Miroslav Kalousek. Sama přítomnost bývalého ministra financí by až tak nebila do očí svou inkorektností, kdyby se sestava ve studiu jinak nevyznačovala tak výraznou "apolitičností." Jak řečeno, v Zemanově případě nelze v podstatě hovořit o přímé stranické konkurenci, naopak, spíše se projevuje špatně skrývaná (i když odůvodnitelná) averze vůči socialistům.
Přestože tedy z hlediska předvolebních nadějí neznamenala Zemanova přítomnost žádnou protiváhu, tak z hlediska oživení diskuse přínosem byla. Zpočátku sice poněkud mentoroval a směšoval plánované výdaje (důchody, nemocenské) s reálnými, později se však uvolnil a z tváří ostatních bylo možné vyčíst jistou blahosklonnost, s jakou jeho sentence přijímají, nicméně občas se jednalo i o neskrývaný souhlas. Zeman ohřál svou bývalou profesi prognostika, když predikoval, že první prohlášení vítězné strany po volbách bude ústup od předvolebních slibů. Jako příklad uvedl Sobotkovo prohlášení při posledním vítězství socialistů: Naše sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického kontextu. Z praktických úvah stojí za zaznamenání třeba doporučení zvyšovat přímé daně a vrátit se k progresivní dani z příjmu, která je podle jeho slov obvyklá ve všech vyspělých zemích. 
Proti daňové progresi nebyl ani ministr Janota. Ještě neví, jak se rozhodne po pondělní debatě s premiérem, připustil však, že Fischerova vláda, s kýmkoli na postu ministra financí, bude na rozpočtu dále pracovat, přestože není jasné jak bude deficit na konci příštího roku vypadat (letošní nedokáže stále odhadnout, nevylučuje však přesah nad 200 mld). Nad rozpočtem pro futuro však stále přemýšlí "Budu-li ministrem financí, tak budu pokračovat ve snaze o uzdravení rozpočtu, toto řešení bude z obou stran, tedy příjmové i výdajové," ujistil. Potíž je ovšem v tom, že jakékoli nápady jakéhokoli ministra financí protékají Sněmovnou, a ta ani ty nejlepší moc nerespektuje. O tom, že Janota patří mezi dobré úředníky svědčí i taková maličkost, že si neplete nemocenské s nemocenskou. Na druhé straně se však zdá, že více tenduje k úsporám na straně výdajů. Samozřejmě v tomto kontextu otevřel Moravec problematiku penzí. Tady ale nelze přehlédnout okolnost, že výdaje na důchody jsou v Česku sice mimořádně viditelnou položkou státního rozpočtu, nicméně málokdo si uvědomuje (a ani ministr to otevřeně nepřiznává), že existuje řada zemí, kde příjmy a výdaje na penze vůbec součástí státního rozpočtu nejsou. O dávkách, poskytovaných na základě pojistného se často informuje zkresleně, ať už z neznalosti nebo záměrně. Nelze se pak divit, a je také notoricky známo, že např. přebytky účtu na nemocenském, se běžně používají na látání jiných děr. U penzí je to zákonem přímo zakázáno, přesto poslanci, jimž by měl být zákon svatý, i tady přebytek na účtu použili při porcování medvěda. 
Moravec v rámci své show "pustil hodiny" odpočítávající narůstání státního dluhu v průběhu vysílání. I to se jeví jako poněkud neférový počin, neboť v podstatě týž princip uplatnila Prima v Partii již minulý týden. Dnes měla nebývale početnou účast, když ve studiu vzdoroval Radim Jančura deblu Radko Martínek, Antonín Blažek, tedy hejtmanovi Pardubického kraje a náměstkovi ředitele Českých drah. Situace je pro nezúčastněného pozorovatele poněkud nepřehledná a je tak obtížné hodnotit do jaké míry hrají roli zájmy ekonomické a do jaké zájmy politické. To platí i pro rozhodnutí na čí straně je více pravdy. V každém případě hlasující diváci se s drtivou převahou (86 : 14) vyslovili pro to, aby kraje pustili na železnici konkurenci.

Další informace a zajímavosti  zde, třeba upozornění na obrovské, dosud nepopsané nebezpečí přírodního charakteru.

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688