TNBiz (TN.cz)
Reality  |  10.12.2009 15:06:14

Prodej nemovitostí ve správě Pozemkového fondu ČR se stále odkládá

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokračování privatizace zemědělských budov ve správě Pozemkové fondu ČR (PF) se stále nepodařilo obnovit. V rozhovoru pro Mediafax to ve čtvrtek potvrdil mluvčí PF Vlastimil Lenz.

Fond prodával nemovitosti do dubna roku 2007, kdy skončilo přechodné období vyjednané s EU na výjimky z dodržování evropské legislativy. „Vzhledem k tomu, že ČR nevyjednala pokračování této výjimky, ukončilo ministerstvo financí další schvalování přímých prodejů se splátkovým režimem pro zemědělskou prvovýrobu proto, aby ČR neporušila ustanovení EU o veřejných podporách a nemohla tak být sankcionována,“ informoval Lenz.

Podle unie šlo při prodejích budov o nepovolenou podporu, protože nemovitosti ve správě fondu byly prodávány za 52 procent ceny. Pravidla EU ale povolují podporu jen ve výši 40 procent. Ministerstvo zemědělství proto připravilo ještě za exministra Petra Gandaloviče (ODS) změny v podmínkách prodeje tak, aby bruselským pravidlům vyhovovaly. Podle nich by měli noví zájemci zaplatit za nemovitosti 60 procent ceny a doba splácení by se měla zkrátit z původních 30 na 15 let. Cena nemovitostí by byla stanovena na základě znaleckého posudku podle cen obvyklých v příslušné lokalitě.

„V současné době je materiál po mezirezortním připomínkovém řízení. V tomto řízení však Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vznesl připomínky, které s ním musí dojednat ministerstvo zemědělství, poté bude materiál předložen ke schválení Vládě ČR,“ podotkl Lenz. Termín projednání novely podle jeho slov ale nelze zatím odhadnout. Schvalování privatizačních projektů zemědělské prvovýroby bude nicméně podle mluvčího obnoveno, jakmile bude příslušná novela podmínek prodeje nemovitostí schválena.

O koupi staveb ve správě PF usilují především zemědělci z horských a podhorských oblastí, kteří hospodaří buď na státní, nebo od státu nakoupené půdě. Podle předsedy Svazu marginálních oblastí ČR (SMO) Milana Boleslava nelze na státem vlastněné nemovitosti na pozemcích farmářů čerpat dotace na jejich rekonstrukci a obnovu. „To je velký problém, budovy každým rokem více a více chátrají a tento stav ohrožuje i samotné hospodaření. Předpisy na dodržování podmínek pro příjem dotací a podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) jsou stále přísnější, takže zemědělec, na jehož pozemku se nachází objekt nesplňující tyto normy, může přijít o dotace,“ uvedl Boleslav. Někteří zemědělci jsou proto podle jeho údajů ochotni koupit objekty od pozemkového fondu i bez splátkového prodeje. Jenže fond zatím neprodává.

Opětné spuštění prodejů mělo podle původních představ ministerstva začít letos na podzim. Připomínky ÚOHS ale znamenají, že k privatizaci zemědělských budov dojde nejdříve na jaře příštího roku.

PF v současné době spravuje na 11 000 nemovitostí, většina z nich je ve velmi špatném stavu.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688