Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  08.12.2009 11:02:09

Home Credit: Krize naučila Čechy šetřit

Celosvětová ekonomická recese změnila chování spotřebitelů i v České republice. Lidé nakupují méně a jsou ve svých výdajích obezřetnější. V letošním roce se většina rodin musela uskromnit, Češi se ale situaci přizpůsobili po svém. Nákup nových věcí odkládají na lepší časy a raději opravují ty starší, které ještě mohou dobře sloužit. Vyhledávají akční nabídky, citlivě porovnávají ceny, odkládají exotické dovolené a místo nového auta kupují ojetá v autobazarech. Ukazují to statistiky úvěrové společnosti Home Credit, která během roku monitorovala chování svých klientů.


„Pro lidi je stále nejdůležitější cena výrobku nebo služby. Luxusní zboží nebo věci, které nejsou nezbytně nutné, lidi prostě nekupují. Raději doma opravují, v našich statistikách vidíme, že si zákazníci začali víc brát úvěry na nářadí. V ostatních oblastech nutnost nákupu zvažují anebo nakupují jen za velmi výhodných podmínek. Pravdou je, že rok 2009 a krize naučily Čechy šetřit,“
přibližuje Vojtěch Ščevík, obchodní ředitel Home Creditu.

 

Utrácíme s rozmyslem

Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost roste a řada Čechů má nižší příjmy než před rokem, obracejí v rukách každou korunu. S tím souvisí i využívání různých akčních nabídek a benefitů, které jim nákup zlevní, například sbírání bodů na kreditních kartách. Pokud lidé nemají hotovost, raději se bez nové dražší věci obejdou.  

 

Doma kutíme

Z Čechů se v krizi opět stali kutilové. Spotřebiče, které se rozbijí, raději spraví, než aby je vyměnili za nové. Stejné je to se zvelebováním domu nebo bytu. Nejčastěji opravují koupelny, mění podlahové krytiny, investují do vytápění. Vrtačky, svářečky, sady nářadí, pily, stavebniny – tyto výrobky teď  nejčastěji zákazníci vyhledávají v regálech obchodů pro domácí kutily a řemeslníky.

 

Dovolená na chatě, u moře na last moment

Podle statistik Home Creditu byli lidé letos opatrnější i při nákupu dovolené. Exotiku a nákladnější pobyty zpravidla odložili na lepší časy. Volné dny trávili buď na chatě, v turistických oblastech republiky anebo si vybírali last moment zájezdy v levnějších přímořských oblastech jako je Bulharsko, Egypt nebo Chorvatsko. Díky rostoucímu počtu domácností s připojením na internet se zřetelně zvyšuje prodej dovolených on-line.

 

Nové auto je ojeté

Nové auto je v krizi přepych. Češi v tomto roce mnohem častěji odjížděli s „novým“ autem z bazaru.  Zůstávají věrni tradičním značkám, více dbají na bezpečnost, praktičnost nebo provozní náklady. Průměrným zákazníkem autobazaru je 35letý muž ze středních Čech, který si vybere sedm let staré auto nižší nebo střední třídy.

 

Technologie: buď nic nebo kvalita

V oblasti moderních technologií financovaných úvěrem vystupují ze statistik Home Creditu dva výraznější trendy. Nákup výpočetní techniky lidé omezili a v případě, že se pro něj rozhodnou, vybírají si novinky a zdokonalené verze přístrojů jako jsou GPS navigace, počítačové hry nebo kvalitní reproduktory a tiskárny. Muži tvoří dvě třetiny všech zákazníků, kteří si počítač nebo příslušenství k němu na splátky v roce 2009 obstarali.

 

2010: opatrnost a stabilizace

Home Credit předpokládá, že i v dalším roce budou lidé ještě investovat svoje peníze opatrně.   „Změnu v tomto chování očekáváme až po tom, co se ekonomická situace stabilizuje a lidé budou mít větší jistotu, že své úvěry bez problému splatí“ uvádí generální ředitel Home Creditu Erich Čomor.

V případě dalších dotazů kontaktujte prosím:

 

Eva Řimnáčová                                                 

tisková mluvčí Home Credit, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688