TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.11.2009 13:01:01

Novými ministry Fischerovy vlády budou Juraj Chmiel, Pavel Zářecký a Jan Dusík

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Juraj Chmiel bude v pondělí jmenován novým ministrem pro evropské záležitosti, Jan Dusík ministrem pro evropské záležitosti a Pavel Zářecký předsedou legislativní rady vlády. Potvrdil to ve čtvrtek premiér Jan Fischer.

"Především jsme hovořili o nominaci na post pro evropské záležitosti. Panuje všeobecná shoda, že takovýto útvar je nadále žádoucí," uvedl Fischer s tím, že Česká republika bude muset implementovat řadu opatření v souvislosti s dokončením ratifikace Lisabonské smlouvy.

"Chmiel přesně naplňuje představu o ministrech v úřednické vládě. Je to člověk, který ji přesně naplňuje z hlediska odbornosti i nestrannosti, je neaktivním členem ODS. Je to člověk, který se velmi dobře orientuje v zahraničních tématech," řekl Topolánek a dodal, že Chmiel bude velmi kvalitní náhradou za Füleho.

Podle Topolánka má Chmiel široké kontakty a dobrou pověst. "Může přispět ke zlepšování image České republiky, která zvláště v letošním roce utrpěla velké rány," dodal Topolánek.

Šéf ODS připomněl, že Chmiel bude muset nejprve ukončit a předat svou agendu na velvyslanectví v Austrálii a na Novém Zélandu. Na post ministra ho však jmenuje prezident již v pondělí, ve stejném momentě dojde také podle Fischera k odvolání dosavadního ministra.

Na osobě Füleho se dohodla ČSSD s ODS a ministra vyslali do Bruselu na post českého eurokomisaře.

Füleho do vlády navrhla ČSSD, jeho nástupce však nominuje ODS. Sociální demokracie proto do vlády vyšle Pavla Zářeckého, který bude řídit vládní legislativu. Ta dosud spadala do kompetence ministryně spravedlnosti Daniela Kovářové. Zářecký již jako předseda Legislativní rady vlády působil v době vlády sociální demokracie.

Ladislav Miko nastupoval do Fischerova kabinetu s tím, že ve vládě zůstane jen do konce listopadu. Vrátit se chce do Evropské komise, kde vede od roku 2005 Ředitelství ochrany přírodních zdrojů. Jeho nadřízení v Bruselu souhlasili s uvolněním na potřebnou dobu - dostal půlroční dovolenou. Nahradí ho jeho dosavadní náměstek Jan Dusík, kterého, stejně jako Mika, nominovala Strana zelených.


Pavlína Heřmánková, Filip Nachtmann, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688