Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.11.2009 09:43:12

EK hodlá prošetřit chování ČEZ a J&T na CZ energetické trhu

Evropská komise hodlá zahájit řízení, ve kterém bude prověřovat chování subjektů na českém energetickém trhu. Má se jednat především o společnost ČEZ, ale také o finanční skupinu J&T. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že o chystaném kroku EK nemá informace. "Nemáme žádné signály ohledně jakéhokoliv nepředpokládaného šetření ze strany EK. Pokud se tak stane, jsme připraveni poskytnout maximální součinnost. Veškeré naše kroky, ve vztahu ke změnám poměrů na trhu, vždy podléhají schválení ze strany antimonopolního úřadu. A vždy tak činíme," řekl Kříž. (Euro 24)



Vyjádření ČEZ

Dnes v ranních hodinách do budovy hlavní správy ČEZ v Praze a do sídla společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ dorazili pracovníci inspekce Komise Evropských společenství. Doručili zástupcům společností rozhodnutí Komise, aby se podřídili kontrolám podle čl. 20 odst. 4 nařízení 1/2003, a kontrolu okamžitě zahájili.

Evropská komise sdělila jako důvody pro zahájení kontroly to, že má informace, že ČEZ se mohl pokusit omezit rozvoj hospodářské soutěže na velkoobchodním trhu s elektřinou. Konkrétně odůvodnění zmiňuje, že by ČEZ mohl vytvářet překážky projektům elektráren konkurentů; že by mohl být zapojený do omezování obchodu s hnědým uhlím či že by mohl ovlivňovat ceny na českém velkoobchodním trhu s elektřinou.

Kontrolu vnímáme jako logický důsledek růstu ČEZ, který dnes patří mezi největší evropské energetické společnosti a je proto podroben stejně přísným kontrolám jako ony. Evropská komise tímto způsobem v roce například v roce 2006 prověřila 20 energetických společností v 6 zemích, naposledy pak v březnu 2009 provedla hloubkovou kontrolu v EdF ve Francii.

Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony, pravidly i dobrými mravy. S ohledem na to, že sama Evropská komise několikrát označila trh v České republice za nejotevřenější v EU, předpokládáme, že k tomu samému závěru dospěje i inspekce.

Kontrolu proto v tomto smyslu vítáme jako příležitost rozptýlit spekulace šířené konkurenty a společnostmi, se kterými máme dlouhodobé obchodní spory. Předpokládáme totiž, že z jejich informací kontrola Komise vychází a bude je prověřovat.

ČEZ pracovníkům inspekce poskytuje maximální součinnost.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688