Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.11.2009 14:36:07

ČEZ: Cena silové elektřiny pro příští rok pro domácnosti klesne o 15,3%

Díky poklesu cen elektřiny na velkoobchodním trhu jsme pro naše tarifní zákazníky letos mohli levně nakoupit elektřinu na celý příští rok. Po letech zdražování elektřiny vyvolaného neustálým růstem cen na propojeném evropském velkoobchodním trhu konečně můžeme našim zákazníkům nabídnout zlevnění. Pokles cen silové elektřiny odpovídá naší nákupní strategii, která v průběhu roku profitovala z poklesu cen elektřiny na burze a naopak eliminovala její krátkodobé nárůsty,“ řekl Martin Roman, generální ředitel ČEZ.

Po zákaznících, kteří si vybrali ceny stanovované na kvartál či měsíc podle aktuálních cen na energetické burze a kteří již vydělali, ušetří příští rok i zákazníci, kteří zůstali u ročních tarifů.

Silová elektřina však do celkové ceny elektřiny přispívá zhruba polovinou. Celková výše úspor tak bude závislá na součtu plateb za silovou elektřinu a za regulované služby, které stanovuje Energetický regulační úřad každoročně vždy před začátkem roku. Podle dostupných signálů je zřejmé, že regulované platby (zejména z důvodu velkého růstu příspěvku na obnovitelné zdroje) meziročně vzrostou.

Ve všech tarifech pro domácnosti poklesne cena v průměru o 15,3 %. To znamená, že u nejpoužívanějšího tarifu Standard (přes 2 miliony zákazníků – domácnosti, které používají elektřinu jen ke svícení a provozu elektrospotřebičů, bez topení a ohřevu vody) klesne cena z letošních 1,776 Kč/kWh na  1,455 Kč/kWh (pokles o 18,1 %), stálá měsíční složka ceny zůstává na úrovni 40 , což je nejméně z dodavatelů na českém trhu.

Klienti, kteří si v lednu cenu zafixovali, ani nevydělali, ani neprodělali. Fixací ceny by sice klienti vydělali, ale pokles kurzu koruny tuto výhodu smazal. Nabídka produktu FIX2010 byla zveřejněna v lednu letošního roku a umožnila zákazníkům fixaci ceny silové elektřiny pro rok 2010 na úrovní slevy 15%. Pro rok 2010 nakupoval ČEZ Prodej  pro koncové zákazníky přesně podle pravidel, která jsme transparentně zveřejnili a která byla validována nezávislou komisí Energetického regulačního úřadu. Pro rok 2010 dosáhl ČEZ pro zákazníky, kteří si cenu nezafixovali, zlevnění obdobné úrovně jako pro zákazníky, kteří se pro fixní produkty rozhodli.

„Je nutné připomenout, že elektřina se v České republice obchoduje v eurech. Výsledná cena silové elektřiny je tak ovlivňována nejen cenou silové elektřiny na burze, ale i aktuálně platným kurzem Kč/EUR. Zákazníci, kteří zvolili fixní produkt, si tedy kromě ceny elektřiny i fixovali kurz české koruny vůči euru. Ten se však v průběhu roku nadále vyvíjel a ovlivňoval jednotlivé tranše nákupů. Kdyby tak kurz koruny zůstal na stejné úrovni jako na začátku roku, zákazníci, kteří zvolili fixní produkt, by na svém rozhodnutí vydělali, posilující koruna však jejich správné rozhodnutí eliminovala, “ vysvětlil Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ.

Kompletní ceníky najdete na stránkách ČEZwww.cez.cz.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

Dceřiná společnost ČEZ Prodej oznámila, že sníží ceny elektřiny o 15% r/r, nicméně po započtení všech poplatků (distribuce, obnovitelná energie) se konečná cena elektřiny r/r sníží o zhruba 3%. (HN)

Zpráva je v souladu s vývojem ceny elektřiny a poplatků za distribuci. Dopad na ČEZ neutrální.

R. Kramule, P. Bartek


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688