TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.11.2009 18:00:03

Jihomoravští zastupitelé zamítli o jediný hlas premiérovou fúzi dvou středních škol v kraji

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Jihomoravské zastupitelstvo ve čtvrtek neschválilo o jediný hlas fúzi Uměleckoprůmyslové školy ve Velkých Opatovicích se Středním odborným učilištěm v Letovicích. Radnímu Miloši Šifaldovi (ODS) chyběl k prosazení návrhu, který by z hospodárných důvodů sloučil první dvě školy v kraji jediný hlas.

Návrh na sloučení prvních dvou škol v kraji neprošel hlasováním zastupitelstva navzdory tomu, že se jej snažili prosadit na jižní Moravě kooperující zastupitelé ODS společně s lidmi z ČSSD. Jejich 32 hlasů nestačilo, dva opoziční zastupitelé z řad lidovců a komunistů se postavili proti, dalších 14 se zdrželo hlasování.

"Návrh na sloučení škol je zamítnut," konstatovala po bouřlivé čtyřicetiminutové rozpravě předsedající statutární náměstkyně hejtmana Anna Procházková (ODS) s tím, že k přijetí návrhu by bývalo bylo zapotřebí 33 hlasů, což je nadpoloviční většina krajských zastupitelů.

Jihomoravské hejtmanství chtělo k 1. lednu 2010 sloučit Uměleckoprůmyslovou školu ve Velkých Opatovicích se Středním odborným učilištěm v Letovicích. Hejtmanství, které je zřizovatelem obou škol, tak chtělo reagovat na snížení počtu zájemců o studium a rostoucí náklady na provoz obou škol. "Normativy, které čerpá opatovické učiliště na jednoho žáka, jsou vzhledem k specifikům školy třikrát vyšší než například u žáků gymnázií nebo průmyslových škol. I tak ale není škola schopna šest let po sobě zajistit dostatečný počet žáků," řekl Šifalda s tím, že s návrhem na sloučení přišel před časem sám ředitel opatovické školy.

Škola ve Velkých Opatovicích, která měla ještě před šesti lety 201 žáků, připravuje podle slov Šifaldy letos na budoucí povolání pouze 109 posluchačů v šesti oborech (umělecký keramik, výtvarné zpracování keramiky a porcelánu, kamnářství, uměleckořemeslné zpracování kamene a keramiky). "Prakticky to znamená, že v jedné třídě je průměrně pět až šest žáků a k výuce všeobecně vzdělávacích předmětů se studenti maturitních oborů a učni musí slučovat do společných skupin. To neslouží kvalitě výuky všeobecně vzdělávacích předmětů," vysvětlil Šifalda. Dodal, že ani argumenty studentů, kteří vyjádřili nesouhlas s chystanou fúzí, nemůže kraj přijmout jako opodstatněné.

Studenti kromě jiného ve své petici před časem vyjadřovali obavu o dostupnost uměleckoprůmyslových oborů. "Tento argument plně chápeme, ale na druhé straně nelze pominout, že zatímco například brněnská Škola uměleckých řemesel si může mezi uchazeči vybírat a mnoho zájemců odmítá, ve Velkých Opatovicích nemají ani tolik přihlášek, kolik nabízejí míst," zdůraznil Šifalda.

Jihomoravské hejtmanství dalo podle jeho slov škole opakovaně šanci k výběru jiných učebních nebo studijních oborů, aby naplnila stav, ale nikdy se to nepodařilo. "Kdybychom každou školu dotovali tak velkými částkami, nestačil by nám rozpočet, ani kdybychom přestali opravovat silnice. Tak malé využití kapacity velké školy, ve které připadají na každého studenta málem dvě třídy, není nadále udržitelné," řekl Šifalda. Opatovická škola, ležící na pomezí Jihomoravského, Olomouckého a Pardubického kraje, se má proto přestěhovat do patnáct kilometrů vzdálené školy v Letovicích na Blanensku.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) Mediafaxu řekl, že je připraven společně s radnicí ve Velkých Opatovicích hledat možnosti dalšího využití rozsáhlého areálu školy poté, pokud by se opatovická škola přestěhovala do Letovic. "Město má svoji představu, chceme s ním jednat o projektech, do kterých by se mohl zapojit kraj," řekl hejtman a dodal, že optimalizace středních škol nemá být nástrojem k umělému zvyšování poptávky po technických nebo učebních oborech. Nevyloučil však, že se může dotknout i některých gymnázií.

Komplexní materiál o optimalizaci sítě škol v Jihomoravském kraji právě dokončuje expertní školská komise zřízená hejtmanstvím. "Sešly se nám dva momenty. Na jedné straně pokles populační křivky, na druhé straně hospodářská krize. Kraj si dál nemůže dovolit udržet současnou strukturu škol z hlediska provozních nákladů i počtu zaměstnanců. Jsem přesvědčen, že optimalizace by musela proběhnout každopádně již brzy s ohledem na populační vývoj v kraji i celé zemi," poznamenal hejtman.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688