TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.10.2009 02:30:23

Shell chystá prodej podílu v České rafinérské

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V tendru o šestnáctiprocentní podíl společnosti Shell v České rafinérské se utkají státem ovládané MERO a Unipetrol, česká dcera polské petrochemické jedničky PKN Orlen. Experti odhadují hodnotu podílu na čtyři miliardy korun, informují v pondělním vydání Hospodářské noviny (HN ).

Shell prodej svého podílu nikdy oficiálně nepotvrdil, ale podle informací HN se však už rozbíhá. Zdroj ze společnosti MERO HN potvrdil, že do konce října skončí v České rafinérské celková prověrka firmy, která je standardní součástí tendrů na prodej majetku a poté dá MERO Shellu předběžnou finanční nabídku.

Zájem o navýšení svého 51 procentního podílu v České rafinérské má i Unipetrol, který má na akcie předkupní právo. O podíl měl zájem i ruský Lukoil, jeho šéf ale nedávno prohlásil, že firma další kapacity ve střední Evropě nepotřebuje. Předkupní právo na akcie Shellu má i italská firma Eni, která v České rafinérské drží 32 procent.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

Due diligence v prodeji 16,3% České rafinérské údajne skončí tento týden. Pravděpodobní zájemci jsou státní Mero a 51,2% vlastník Unipetrol. Eni má jako 32,4% vlastník také opci na nákup tohoto podílu. Cena je odhadována okolo 200 mil. USD (HN).

Zvýšení podílu v jeho klíčovém aktivu by bylo pro Unipetrol pozitivní. Nicméně potenciálních zájemců může být více, včetně ruského Lukoilu.

 


Podle expertů by se hodnota podílu měla pohybovat blízko 200 mil. USD (3,4 mld. ). Pokud by se potvrdily informace o této ceně, tak by to indikovalo hodnotu celé ČeRa na 21,2 mld. , Unipetrol má v ČeRA 51% podíl, hodnota podílu Unipetrolu v ČeRa by tak byla blízko 10,8 mld. , což odpovídá zhruba 42% tržní kapitalizace celého holdingu při páteční zavírací ceně akcií Unipetrolu (140 /akcii, 25,4 mld. ). ČeRa je klíčové aktivum celého holdingu Unipetrol (důležité pro další části holdingu). Výhodou Unipetrolu je při financování akvizice velice nízká zadluženost (D/E 0,4).

Pokud by se potvrdily informace o ceně za 16% podíl (blízko 200 mil. USD), tak bychom tuto cenu hodnotili neutrálně (za tuto cenu by akvizice pro Unipetrol dlouhodobě měla smysl). Shell se však stále oficiálně nijak nevyjádřil, ale šéf PKN (63% podíl v Unipetrolu) nedávno řekl, že jednání probíhají. Shell k prodeji svého podílu nic nenutí, bude tedy čekat na případné nabídky. Vzhledem k tomu se dá očekávat, že bude muset být nabízená cena poměrně vysoká. Vzhledem k tomu, že jsou rafinérské marže rekordně nízké (pouze 1,3 USD/bbl za 3Q09), tak by tomu měly odpovídat i nabídky zájemců, což může Shell od prodeje odradit. Očekáváme, že informace dnes může povzbudit zájem o obchodování s akciemi Unipetrolu, na druhou stranu valuaci za 16,3% podíl ČeRa hodnotíme neutrálně.



Související zprávy:
Lukoil chce expandovat v v české maloobchodní síti 
září 09 - PKN Orlen má zájem o akcie České rafinérské,... 
srpen 09 - Ředitel Unipetrolu popřel spekulace ohledně... 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688