TNBiz (TN.cz)
Finance  |  18.10.2009 15:12:01

4% snížení platů státních zaměstnanců znamená o 800 - 900 korun méně pro učitele základních škol

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové představuje 4% snížení platů státních zaměstnanců v příštím roce o 800 900 korun méně na výplatní pásce učitelů základních škol. Ministryně tak v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce zkorigovala údaje odborů.

Odborový svaz pracovníků ve školství totiž vyčíslil, že se čtyřprocentní snížení mezd odrazí na učitelských platech 1 500 2 000 korunami.

Krátit se budou nadtarifní složky, základ platu tedy zůstane stejný.

Ministryně už teď má plán na to, jak zamezit reálnému snižování mezd na základních a středních školách rozdíl 800 900 korun se bude dofinancovávat z prostředků evropských strukturálních fondů, které českému školství poskytnou 4,5 miliardy korun. Z toho se polovina peněz investuje do školních pomůcek, druhá polovina půjde na platy učitelů. Jak ale Kopicová zdůraznila, z evropských peněz se, alespoň prozatím, budou platit pouze učitelé základních mimopražských škol. Ministryně ale chce sehnat prostředky z EU i pro střední školy.

Bývalý ministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška označil snižování učitelských platů za špatné. „Já jsem rozhodně pro to, aby k tomuto kroku vůbec nedošlo,“ řekl v neděli na ČT24. „Vyspělé země vědí, že investice do vzdělání je prvotní protikrizový prostředek, který má dlouhodobý efekt pro celou společnost,“ míní Liška.

Kopicová nicméně upozornila na fakt, že školství je nejméně krácený resort v rozpočtovém balíčku. „My se samozřejmě snažíme o to, aby dopad škrtů na příští rok byl co nejmenší, ale zároveň chceme být součástí snahy o to, aby to v příštích letech nebylo ještě horší.“

Předseda Zelených podobně jako pár minut předtím v pořadu Jiří Paroubek poukázal na prostředky, které příští rok dostane z deficitního státního rozpočtu Státní fond dopravní infrastruktury, který oba dva politici po vzoru médií nazývají betonovým lobby. Liška připomněl, že české dálnice jsou o třetinu dražší než ve zbytku Evropy, a naznačil, že by část prostředků mohla jít místo do infrastruktury na vzdělání.

Odbory v úterý před zasedáním poslanecké sněmovny předají do rukou jejího předsedy Miloslava Vlčka (ČSSD) petici „Vzděláním proti krizi“ obsahující přes 100 tisíc podpisů. Odboráři budou po poslancích požadovat navýšení rozpočtu pro resort školství o 3,7 miliard korun.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688