TNBiz (TN.cz)
Reality  |  23.09.2009 03:00:02

Praha začíná řešit sociální bydlení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Praha se po letech otálení pustila do řešení sociálního bydlení. Tlačí ji k tomu pokračující deregulace nájemného, která s sebou přináší potřebu většího množství malometrážních bytů pro lidi, kteří nezvládají platit tržní nájemné, uvádí středeční vydání deníku E15.

„Pokud ministerstvo pro místní rozvoj nezačne pracovat na zákonu, který nastaví pravidla pro přidělování sociálních bytů, vzejde tato iniciativa od města nebo od poslanců,“ tvrdí radní pro sociální a bytovou politiku a poslanec Jiří Janeček (ODS).

Janeček se zároveň chystá zřídit komisi pro podporu družstevní bytové výstavby v hlavním městě. „Oslovím zástupce družstev, ministerstvo pro místní rozvoj, představitele městských částí i akademickou obec. Cílem je nastavit systém sociálního bydlení a najít formu jeho podpory,“ řekl deníku E15 Janeček.

V Praze nyní žije v městských bytech na sedmdesát tisíc lidí, zhruba stejný počet jich bydlí v domě u soukromých majitelů. Magistrát se připravuje na situaci, kdy se stále víc nájemníků, a to hlavně z řad seniorů, bude muset kvůli tržním cenám stěhovat do menších bytů. Jednou z cest, jak získat peníze na jejich výstavbu, je privatizace. „Uvažujeme, že bychom v první fázi zprivatizovali přibližně dva tisíce velkometrážních bytů,“ uvedl Janeček.

Praha v minulých letech výrazně utlumila výstavbu. Naposledy město uvolňovalo peníze na nové byty v roce 2006. Nyní se úředníci zabývají nejen tím, odkud získat finanční zdroje, ale také, jak sociální bydlení stavět.

Kromě družstevní výstavby je ve hře varianta spolupráce s developerskými firmami, například formou PPP projektů. Pro ně by zakázky od města mohly znamenat vítaný zdroj příjmů. „Sekyra Group by byla ráda v PPP projektech aktivní,“ potvrdil mediální zástupce developera Radek Polák.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688