TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.09.2009 14:21:01

Pokud se posune termín voleb, vznikne státu škoda 100 milionů, řekl Pecina (3.9.2009)

Mediafax

Premiér Jan Fischer ve čtvrtek kabinet informoval o nejnovějším vývoji vztahujícím se k ústavní krizi, o výsledcích expertní skupiny a o jednání s prezidentem Václavem Klausem. Ministr vnitra Martin Pecina sdělil, že pokud se volby posunou, vznikne státu škoda 100 milionů korun.

Expertní skupina vytvořila ve středu večer dva návrhy zákonů pro vypsání nových voleb. "Varianty se liší jenom tím, že jedna vrací volby do původního termínu, druhá počítá s přibližným termínem 6. a 7. listopadu. O tom budou muset politici ještě rozhodnout," řekl Fischer.

"Vyzval jsem na závěr své ministry, aby veškerou svou autoritou vedli své orgány, aby působily klidně, a aby státní správa vytvářela atmosféru stabilizovaného prostředí," řekl Fischer. Premiér rovněž vyzval ministry, aby se zdrželi všech personálních změn, které nejsou navýsost nutné.

Své kolegy také informoval ministr vnitra Martin Pecina o rozhodnutí Státní volební komise nadále pokračovat v přípravě voleb.

"Platí to, že my nyní pokračujeme v přípravě voleb. Svolal jsem další mimořádné jednání Státní volební komise na 10. září v 18:00. Očekávám, že v té době již bude známo rozhodnutí Ústavního soudu," řekl Pecina.

"Vláda je připravena jednat o rozpočtu podle plánu. Strategicky postupujeme tak, že rozpočtovou situaci chápeme jako velmi vážnou. To je i důvod, aby se volby neodkládaly," uvedl Fischer.

Podle něj je třeba, aby rozpočet přijala vláda s politickým mandátem, zároveň ale doplnil, že jeho úřednická vláda se nadále nesmiřuje se schodkem, který by přesahoval 180 miliard. Vláda se tedy sejde 7. září bez premiéra a 9. září bude jednat s premiérem rovněž o rozpočtu.

Pecina připomněl, že na přípravu voleb bylo dosud vynaloženo 122 milionů korun. Velký náklad, tedy tisk a distribuce volebních lístků, který bude činit zhruba půl miliardy, se bude vynakládat až po 10. září, tedy v době, kdy již bude datum voleb zřejmý.

"Do 10. září nebudou vynakládány žádné velké výdaje, proto ani rozhodnutí pokračovat v přípravě voleb pro nás nebylo obtížné," řekl Pecina. Problém by nastal, pokud by nebylo stále rozhodnuto ještě po 10. září, kdy už bude nutno tisknout lístky. Pokud by se nyní posunul termín voleb, vznikla by státním institucím ztráta zhruba 100 milionů. Příprava by totiž musela být podle Peciny ukončena a rozběhl by se znovu celý proces.

Zatímco všechny strany, které do expertního týmu vyslaly své zástupce, se shodují na tom, že by v případě, že Ústavní soud nezamítne stížnost poslance Miloše Melčáka, měla být situace řešena koncepční variantou, ČSSD zatím tuto možnost odmítá. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek při mítinku v Moravskoslezském kraji zdůraznil, že volby se musí uskutečnit v původním termínu.

"My si myslíme, že veřejným zájmem je, aby lidé co nejdříve rozhodli, kam by měla tato země směřovat. Lidé mají vše ve svých rukou, mohou si sami rozhodnout cestu pro svoji zemi, rodinu, děti a pro sebe," uvedl Paroubek.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda zase nesouhlasí s tím, aby ústavní činitelé definovali, co je veřejný zájem. Podle něj je to právě úkol Ústavního soudu. Svoboda tím kritizoval ranní výzvu z Hradu Ústavnímu soudu.


Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688