Důchody a penzijní  |  31.08.2009 12:10:23

Pokud zůstane stejný důchodový systém, nebude mít stát z čeho důchody platit, říká Ondřej Šmakal v online chatu na téma Penzijní připojištění

Je připraven vládní návrh zákona, který novým způsobem upravuje penzijní připojištění. V online chatu s Ondřejem Šmakalem z www.usporim.cz, který se problematikou penzijního připojištění dlouhodobě zabývá, jste se mohli dozvědět, od kdy může nový zákon platit, jaké hlavní změny přináší, co to znamená pro stávající podílníky penzijních fondů apod.

Klienti současných penzijních fondů budou mít na výběr, zda chtějí pokračovat v dnešním penzijním připojištění, nebo vstoupit do nového systému penzijního spoření. K výhodám (a novinkám) rozhodně patří povinnost, aby účastníci penzijního připojištění byli písemně informování o všech poplatcích a provizích, které náleží jak společnosti, tak zprostředkovateli. Účastníci penzijního spoření budou ukládat své prostředky do fondů dle svého uvážení a budou si moci volit svou investiční strategii spoření.

K nevýhodám může patřit navýšení částek potřebných pro státní příspěvek, který je poskytován až od částky 300 , maximální výši příspěvku obdrží účastník až při měsíčním vkladu 700 .

"Zatím hlavní výhoda státního příspěvku zůstává (k minimálnímu 100 osobnímu příspěvku získáte 50 ). Návrh zákona, ve které se mění minimální osobní příspěvek ze 100 na 300 zatím nebyl schválen. Pokud bude návrh zákona schválen parlamentem ČR, tak bude platit od 1. 1. 2010. Domnívám se, že bude také záležet jak bude vypadat politické spektrum vlády a parlamentu po volbách. Osobně doporučuji (pokud byste si chtěli penzijní připojištění zřídit tak, aby se vás týkala ještě "stará" pravidla) si uzavřít penzijní připojištění co nejdříve." říká Ondřej Šmakal. "Některé změny, například pokuta za předčasný výběr penzijního připojištění nebo převod penzijního připojištění jinam, už jsou platné od 1. srpna 2009."

Čtenáři se ptají na výhody penzijního připojištění proti jiným finančním nástrojům a také na skladbu finančních nástrojů vhodnou jako spoření na důchod.

„Obecně je nutné říci, že penzijní připojištění je dlouhodobý SPOŘÍCÍ produkt primárně k získání státních příspěvků a příspěvků zaměstnavatele. Investiční strategie penzijních fondů má přimárně sloužit dlouhodobě k pokrytí inflace naspořených prostředků, nikoliv k násobnému zhodnocení vkladu. Hlavní výhody penzijního připojištění a stavebního spoření jsou především daňové odpočty, ale hlavně státní příspěvky. Třicátníkovi, který už má zařízené své bydlení, bych doporučil vedle penzijního připojištní i investiční životní pojištění.“ zdůrazňuje Šmakal. "Ale abyste získat všechny státní příspěvky a daňové výhody, je nutné dodržet 2 parametry penzijního připojištění. To jsou doba výběru peněz v 60 letech (v 50 letech u starých smluv sjednaných do roku 2001) a minimální doba spoření 5 let. V případě, že máte smlouvu sjednanou vč. výsluhové penze a máte naspořeno 15 let (180 měsíců), mužete si vybrat 50 % naspořených prostředků."


VŠECHNY ODPOVĚDI Z ONLINE CHATU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE:
Online chat na téma Penzijní připojištění

31.08. 20:38  Kecy (Nefin)
31.08. 19:30  Co to bylo za tunel (Jirka94535)
31.08. 19:21  Chybí mě tam zásadní věc (Jirka94535)
31.08. 12:33  Co to bylo za tunel (standa 00 WC)
31.08. 12:26  Nestrašte (Ekonom)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688