TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  20.08.2009 10:51:01

Drobní akcionáři protestují proti postupu majoritního vlastníka ArcelorMittal Ostrava

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Minoritní akcionáři ve čtvrtek ráno před začátkem valné hromady ArcelorMittal Ostrava protestovali proti plánované zástavě akcií firmy za úvěry. Agentuře Mediafax to řekl zástupce drobných akcionářů Jiří Psota.

"ArcelorMittal Ostrava se nechová jako řádný hospodář, když poskytuje půjčky dalším firmám ze skupiny se zanedbatelným úrokem," uvedl Psota. Zástava je podle něj jen virtuální a bezcenná. "Pokud věřitelé, v tomto případě majoritní vlastník, nebude splácet prostředky čerpané od ovládané společnosti, naše akcie zcela ztratí hodnotu," řekl Psota.

Desítka drobných akcionářů a jejich sympatizantů protestovala před hotelem Kovák v Ostravě, kde se valná hromada koná, s transparenty, houkačkami a píšťalkami. V závěru účastníci nasypali do prostoru před hotelem peří a naházeli gumové makety kuřat s tím, že se nechtějí nechat oškubat.

Drobní akcionáři nemají přesné informace o záměrech majoritního vlastníka akcií, který chce dát do zástavy 23 procent, tedy necelé tři miliony akcií. Vadí jim, že postup vlastníka je na úkor ostravské firmy, protože místo aby se firemní finance investovaly zpět do technologií, vyvádějí se ze společnosti i z republiky nevýhodnými půjčkami.

ArcelorMittal Ostrava půjčil v roce 2004 celkem 24,5 miliardy korun, z toho 13,5 miliardy společnosti na Mauritiu a 11 miliard mateřské firmě. Podle Psotových informací se zatím splácejí pouze úroky z tohoto úvěru.

Také zástupci odborářů Vlastimilu Prakovi, předsedovi odborů ArcelorMittal v České republice, vadí, že společnost neinvestuje své prostředky zpět do firmy. "Se svým majetkem si mohou majitelé dělat, co chtějí, pokud jim to české právo dovoluje, ale tady vydělané peníze by měli investovat do rozvoje podniku. Vím, kolik je na účtech ze zisku i kolik je provozního kapitálu, takže vyšší investice by byly možné. Ty dosavadní jsou opravdu zanedbatelné," řekl Prak.

Zástupce zaměstnanců v dozorčí radě Petr Slanina k tomu poznamenal, že možnost ovlivnit investice ve firmě měl stát v době, kdy uzavíral smlouvu o prodeji podniku. "Teď stát k tomu žádné prostředky nemá," řekl Slanina.

Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová se k protestu minoritních akcionářů odmítla vyjádřit. Valná hromada se koná za zavřenými dveřmi.

ArcelorMittal Ostrava je největší hutní firmou v České republice a patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti jsou tři miliony tun oceli, exportuje zhruba 50 procent produkce do více než 80 zemí celého světa. Zaměstnává 6600 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi více než 9300 lidí.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Ivana Gračková, editorikraje@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688