X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  14.08.2009 13:23:06

Akciové indexy: Další posilování na Wall Street nezastavila ani horší makrodata

Americké akcie včera znovu posílily, hlavní akciové indexy zakončily včerejší den opět v zelených číslech (Dow Jones +0,39%, S&P 500 +0,69%, Nasdaq +0,53%). Ještě před začátkem obchodních hodin byla vyhlášena celá série makrodat v čele s výsledky maloobchodních prodejů za předchozí měsíc. Zveřejněná čísla byla výrazně horší než konsensus analytiků – prodeje se totiž oproti očekávanému růstu o 0,8% snížily o 0,1%, bez započtení automobilů došlo k poklesu o 0,6% proti předpokládanému růstu o 0,1%. Tradiční data z trhu práce v podobě nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti také nepřinesla příliš pozitivní čísla – týdenní požadavky vzrostly na 558 tis. oproti očekávaným 545 tis., na druhou stranu ovšem stávající požadavky klesly na 6202 tis. oproti předpokládaným 6 300 tis.

Po zveřejnění těchto dat odmazaly futures na akciové indexy prakticky veškeré své dosavadní zisky (podpořené zejména lepšími data z Evropy) a po začátku hlavních obchodních hodin se americké indexy dostaly do červených čísel. Jak už se ale v posledních dnech stává zvykem, optimismus na Wall Street zřejmě nemá konce a nezastaví ho ani horší makrodata. Když k tomu ještě navíc připočteme dobré výsledky aukce 30-letých státních dluhopisů a optimistické závěry ze středečního zasedání FOMC, výsledkem je další růstový den pro Wall Street.

Z pohledu korporátních zpráv jistě stojí za zmínku zveřejněné hospodářské výsledky společnosti Walmart, která dosáhla za druhý kvartál čistého zisku ve výši 3,44 mld. USD, což je v přepočtu 88 centů/akcii oproti konsensu ve výši 86 centů/akcii. Tržby tohoto největšího světového maloobchodníka se snížily o 1,4% na 100,9 mld. USD, což lze přičítat zejména silnějšímu dolaru. Investory potěšil zejména výhled společnosti pro další období, společnost využívá nižších cen a velmi úspěšně se jí daří získávat nové zákazníky, což ještě více zpevňuje její dominantní pozici na trhu.

I dnešní den bude velmi bohatý na zveřejněná makrodata. V 14:30 SEČ dojde ke zveřejnění indexu spotřebitelských cen (CPI), kde se očekává nulová změna oproti předchozímu růstu o 0,7% (pro jádrovou verzi tohoto indexu činí konsensus +0,1% oproti minulému +0,2%). V 15:15 dojde současně ke zveřejnění míry využití kapacit (oček.: 68,2% vs. 68%) a zveřejnění změny průmyslové výroby (oček.:0,4% vs. -0,4% ). Konečně v 15:55 bude vyhlášena předběžná hodnota indexu spotřebitelské důvěry podle Michiganské univerzity, kde se čeká růst na 69,1 b. oproti předchozím 66 b.

Hodnoty futures na hlavní akciové indexy se příliš neliší od včerejších zavíracích cen (Dow Jones -0,02%, S&P 500 +0,02%, Nasdaq -0,14%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688