Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.08.2009 09:13:44

ČR -Meziroční inflace se v červenci přiblížila k nule

Indexy spotřebitelských cen - inflace - červenec 2009


Celková hladina spotřebitelských cen klesla v červenci proti červnu o 0,4 %. Tento pokles způsobilo zejména další snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci výrazně zpomalil na 0,3 % (z 1,2 % v červnu), což je nejnižší hodnota od září 2003.

* * *

Na meziměsíční pokles spotřebitelských cen působilo zejména již šest měsíců trvající snižování cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, které v červenci dosáhlo 2,4 %. Pokles cen nastal u většiny druhů potravin. Nižší byly zejména ceny chleba o 3,5 %, běžného pečiva o 10,4 %, mléka o 3,6 %, sýrů o 2,4 %, ovoce o 5,4 %, zeleniny vč. brambor o 12,2 %. V oddíle bydlení klesly ceny zemního plynu o 6,3 %. Snižující vliv na cenový vývoj měl i pokles cen odívání o 3,0 % a obuvi o 2,9 % hlavně v důsledku slev letního zboží. V oddíle pošty a telekomunikace došlo ke zlevnění roamingu.

Opačný vliv na vývoj cenové hladiny mělo sezónní zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 12,2 %, z toho tuzemských o 5,3 % a zahraničních o 14,2 %. V bydlení se zvýšilo čisté nájemné o 1,2 %. V oddíle doprava skončilo výrazné zvyšování cen pohonných hmot z předcházejících pěti měsíců, jejichž ceny vzrostly v průměru jen o 0,4 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 1,2 %, ceny služeb vzrostly o 0,9 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci pouze o 0,3 %, což je o 0,9 procentního bodu méně než v červnu. Na tomto výrazném zpomalení se podílely téměř všechny oddíly spotřebního koše. Zpomalení cenového růstu se projevilo zejména v oddíle bydlení, kde ceny zemního plynu zaznamenaly nulový růst, zatímco v červnu byly o 17,1 % meziročně vyšší. Zpomalení růstu cen nastalo i v oddíle alkoholické nápoje a tabák v důsledku zmírnění výše růstu cen tabákových výrobků na 12,6 % (ze 14,8 % v červnu).

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje došlo k dalšímu prohloubení poklesu cen řady potravin. Ceny pekárenských výrobků a obilovin byly nižší o 14,3 % (v červnu o 10,8 %), olejů a tuků o 6,6 % (v červnu o 5,7 %), mléka, sýrů, vajec v průměru o 9,1 % (v červnu o 7,8 %), ovoce o 16,4 % (v červnu o 12,7 %), zeleniny vč. brambor o 11,6 % (v červnu o 7,7 %). V oddíle rekreace a kultura přes výrazný meziměsíční růst, který však byl nižší než loni, klesly ceny dovolených s komplexními službami meziročně o 1,1 % (v červnu o 0,3 %).

Největší vliv na růst cenové hladiny měly (přes snížení cen zemního plynu) ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny elektřiny o 11,6 %, tepla a teplé vody o 7,4 %, vodného o 9,2 % a stočného o 9,0 %. Čisté nájemné vzrostlo o 19,5 %, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 27,9 % a v bytech s tržním nájemným o 4,2 %.

Nižší než loni byly i nadále ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot klesly o 14,0 %. Pokles cen pokračoval u oděvů o 4,8 %, obuvi o 1,9 %, pracích prostředků o 12,3 %, automobilů o 9,3 %, audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 10,0 %. Ceny mobilních telefonů klesly o 15,4 % a ceny telefonických a telefaxových služeb o 5,6 % vlivem slev mobilních operátorů.

Ceny zboží úhrnem klesly o 1,5 %, ceny služeb byly vyšší o 3,2 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 100,0 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 3,1 %, což je o 0,6 procentního bodu méně než v červnu 2009.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v červnu 0,6 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v květnu. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku (o 5,9 %). V sedmi zemích EU nastal v červnu meziroční pokles, z toho nejvíce v Irsku o 2,2 %. V Německu byl druhý měsíc růst HICP nulový. Na Slovensku zpomalil na 0,7 % (z 1,1 % v květnu). Podle předběžných výpočtů klesl v červenci v ČR HICP meziměsíčně o 0,4 % a meziročně o 0,1 % (v červnu růst o 0,8 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za červenec 2009 je -0,6 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP ).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688