TNBiz (TN.cz)
Reality  |  23.07.2009 10:51:01

CzechInvest: Investoři mají poprvé větší zájem o nájmy než o vlastní budovy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přelom na realitním trhu podnikatelských nemovitostí přineslo první pololetí letošního roku. Poprvé od roku 1989 chce víc investorů podnikat v nájmu, než aby stavěli vlastní budovy v průmyslových zónách, uvedla ve čtvrtek agentura CzechInvest.

Šest z deseti společností hledá nájem, jen třetina chce vlastní pozemek včetně vlastní haly a zbylých devět procent firem plánuje regenerovat brownfield.

„Rostoucí zájem o nájmy vidíme v našich statistikách dlouhodobě. Letos je to ale poprvé, kdy je vyžaduje nadpoloviční většina společností,“ uvedla Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. Podle ní je to důkazem vyvinutého trhu s podnikatelskými nemovitostmi, a zároveň to ukazuje, že investoři mají v Českou republiku stále větší důvěru, protože všeobecně platí, že čím mladší tržní ekonomika, tím víc společností chce budovy, ve kterých podnikají, raději přímo vlastnit.

„V připravené nájemní budově můžete začít podnikat prakticky okamžitě a nemusíte se potýkat s velkou investicí do stavby nové nemovitosti,“ dodal další důvody rostoucí obliby nájmů Milan Kratina, vedoucí oddělení umístění projektů agentury CzechInvest.

Statistiky také ukázaly, že se investoři v důsledku globální recese začali vracet do tradičních oblastí jako je Plzeňsko, okolí Brna nebo střední Čechy. „Třeba poptávka po Plzni je oproti minulému roku dvojnásobná,“ konstatoval Kratina. „Za posledních několik měsíců v těchto regionech po letech stoupla nezaměstnanost, což sem opět láká nové společnosti. Právě našponovaný pracovní trh odsud investory poslední roky spíše odrazoval“ dodal Kratina. Investovat v tomto regionu chtějí podle něho především společnosti, které hledají zkušené a spolehlivé zaměstnance.

CzechInvest se snaží najít investory především do oblastí s vyšší nezaměstnaností, proto v našich pololetních statistikách nabídek podnikatelských nemovitostí stále dominují i Moravskoslezský nebo Ústecký kraj. Nicméně právě o oblasti jako Plzeňsko nebo okolí Brna začínají podle Kratiny v posledních šesti měsících investoři sami projevovat stále větší zájem.

Na rozdíl od roku 2007 letos opět stoupá v nájemních halách zájem i o velké plochy. Největší nárůst zažila poptávka po ploše od 5 000 do 10 000 metrů čtverečních. Narostl zájem i o plochy nad 10 000 metrů čtverečních. Nejvíc investorů však stále vyhledává nájem dvou až pěti tisíc čtverečních metrů. V průmyslových zónách se pak s největším propadem zájmu musely vyrovnat menší pozemky do pěti hektarů.

Ani ne jeden z deseti nových investorů hledá pro své podnikání v České republice opuštěný brownfield připravený k regeneraci. Podíl společností, které zanedbané areály vyhledávají, ale mírně stoupá za poslední dva roky narostl o dva procentní body stále však zůstává nízký.

Agentura CzechInvest připravila v prvním pololetí letošního roku nabídky nemovitostí přesně na míru požadavkům celkem 66 zájemců o podnikání v České republice. Databáze, ze které CzechInvest nemovitosti nabízí, v současné době zahrnuje přes pět stovek průmyslových zón, business parků, technologických a vědeckotechnických areálů nebo kancelářských prostor v celé České republice.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688