TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.07.2009 15:16:07

V elektrárně Ledvice staví nejmodernější zdroj na výrobu eletřiny za 30 miliard korun

Mediafax

TEPLICE (MEDIAFAX) - V elektrárně Ledvice na Teplicku staví nejmodernější zařízení ve střední Evropě na výrobu elekřiny spalováním hnědého uhlí. V úterý o tom informoval manažer komunikace a mluvčí Skupiny ČEZ pro Severní Čechy ota Schnepp.

Podle Josefa Zahradníka, vedoucího projektanta bloku o výkonu 660 MW, je již hotová administrativní budova a nyní se pracuje na velínu a základech nosných věží kotelny. „V přízemí administrativní budovy se nachází budoucí vstup do elektrárny s turnikety, první podzemní až druhé nadzemní patro budou patřit interaktivnímu informačnímu centru, které je věnováno historii vývoje klasické energetiky až po současnost. Další patra obsadí vedení a administrativa elektrárny. Jejich stěhování začne co nejdříve,“ popsal Zahradník.

V areálu elektrárny se nyní pracuje na výstavbě nového centrálního velínu. Podle Josefa Zahradníka budou ve velínu soustředěny jak centrální řídicí systém nového zdroje, tak i řídicí systémy odsíření, chemie a rozvodny. Navíc do něj přenesou řídící systém čtvrtého bloku s fluidním spalováním.

Zhruba o dva a půl metru denně jsou vyšší betonové skelety dvou nosných věží nové kotelny. V současné době mají již více než 100 metrů, v konečné fázi budou mít téměř 150 metrů. Jedna z nich bude mít i ochoz s prosklenou vyhlídkou. „Budou to schodišťové věže, ovšem s nákladními i osobními výtahy. Jejich šachtami povedou také hlavní trasy kabeláže. Postavit tak vysoký kotel bez těchto staveb nelze, neboť jsou důležité pro podpůrnou technologii. Navíc jsou odolné proti požáru, čímž jsou důležité i z bezpečnostního hlediska jako evakuační objekty. Jejich výška má přitom svou logiku, jelikož právě mezi ně se ukotví ocelová konstrukce a vlastní kotelna, která bude mít na výšku zhruba 145 metrů,“ podotkl Zahradník.

Kotelna a veškeré technologické zařízení strojovny nového zdroje budou stát na základové desce ze speciální betonové směsi. Tato deska je vybetonována v jámě o rozměrech 80 x 130 metrů. Na hloubku má osm metrů a drží ji více než 800 pilotů. „Nyní se zde už betonuje stolice pro uložení turbosoustrojí. Mimo jiné bude mít speciální lůžko, které utlumí vibrace turbogenerátoru na minimum,“ dodal projektant.

Elektrárnu Ledvice postavili v letech 1966 69. Původně měla pět bloků, z toho čtyři o výkonu 110 MW a jeden o výkonu 200 MW. V současnosti má tři bloky, které prošly rozsáhlými úpravami. Z nich by měl zůstat v provozu jen čtvrtý blok, který prošel generální opravou před dvěma lety. Ostatní dva odstaví ČEZ po dokončení nového 660 MW bloku. Jeho výstavba přijde na 30 miliard korun a zkušební provoz chce ČEZ zahájit v roce 2012.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688