TNBiz (TN.cz)
Finance  |  20.07.2009 07:30:01

V roce 2040 bude žít na Zemi 1,3 miliard seniorů, dvakrát více než nyní

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Počet starších lidí na světě roste nejrychleji v historii, podle zjištění amerických vědců bude do roku 2040 více seniorů než dětí do pěti let. Za třicet let by na Zemi mělo žít 1,3 miliardy lidí nad 65 let, jejich počet významně ovlivní ekonomiku, o studii informuje v pondělí agentura Reuters.

"Lidé nad 65 let brzy poprvé v historii počtem převýší děti mladší pěti let," stojí ve zprávě zpracované Kevinem Kinsellou a Wanem He z americké statistické kanceláře. Počet lidí starších 65 let v polovině letošního roku dosáhl 506 milionů, do roku 2040 by se pak měl zdvojnásobit. Senioři by tak měli za 31 let tvořit 14 procent světové populace.

Zpráva amerických vědců také konstatuje, že nejrychleji rostoucí skupinou obyvatel v mnoha zemích jsou lidé nad 80 let. Mezi lety 2008 a 2040 by jejich počet měl vzrůst o 233 procent.

Stárnutí se netýká jen vyspělých zemí. "Do roku 2040 by v dnešních rozvojových zemích měla žít více než jedna miliarda lidí starších 65 let, tedy 76 procent z celkového počtu takto starých lidí," konstatuje zpráva. "Stárnutí ovlivňuje každou zemi v každé části světa," uvedl Richard Suzman z amerického národního institutu pro stárnutí. "I když existují výrazné rozdíly mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi, celosvětové stárnutí populace mění sociální a ekonomickou povahu planety a představuje složité problémy," dodal.

Rostoucí počet seniorů bude vyžadovat změny v penzijním systému a systému zdravotní péče - tedy zvýšení veřejných výdajů, což může způsobit zpomalení ekonomického růstu jak vyspělých, tak rozvojových zemí.

Podle zprávy Evropské komise z roku 2006 sníží rostoucí výdaje na penze a zdravotní péči hrubý domácí produkt. "A při absenci politických reforem by měl potenciální ekonomický růst Evropské unie klesnout do roku 2030 na polovinu," uzavírá americká zpráva. Podle vědců by však rostoucí počet starších obyvatel mohl vytvořit i nové příležitosti k ekonomickému růstu.

"Stárnutí populace je v první řadě způsobeno vysokým počtem dětí narozených po druhé světové válce a v druhé řadě zvýšením šance na dožití," píší američtí vědci. Nejčastější příčinou úmrtí jsou chronické nemoci jako srdeční choroby a rakovina.

Každý měsíc se nyní 65 let dožije 870 tisíc lidí. Do deseti let by mělo každý měsíc oslavit své 65. narozeniny 1,9 milionu lidí.

Kristýna Kuslová, kuslova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688