TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.07.2009 03:30:13

E15: Stát už má místa pro specialisty na EU

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Státní správa plní slib, že udělá maximum pro udržení schopných posil dočasně povolaných na přípravu a průběh českého předsednictví v Radě EU. Uvádí to pondělní vydání deníku E15.

Červencové pohovory, které měli s odborníky na unijní záležitosti jejich zaměstnavatelé, rozšířily počet původně sto zájemců o pokračování kariéry pro stát téměř na dvojnásobek. Jednotlivá ministerstva, která experty před předsednictvím přijala nebo je zapůjčila například Stálému zastoupení ČR při EU v Bruselu, mají v tuto chvíli nabídku pro dvě třetiny žadatelů.

Další pracovní příležitosti se nejspíše objeví až časem. Zbývajících asi 150 osob z celkově 336 najatých počítá naopak s odchodem. Jde o čísla, jimiž se bude dnes zabývat vládní Výbor pro EU. „Přání zůstat ve státní správě projevilo 182 lidí. Pro 119 našly rezorty uplatnění. Jsou to místa na dobu neurčitou,“ sdělila mluvčí ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho Michaela Jelínková. Füle je, spolu se šéfy financí a diplomacie Eduardem Janotou a Janem Kohoutem, hlavním garantem snahy o setrvání osvědčených specialistů ve veřejném sektoru. „Budu apelovat na ministry, aby se podívali po vhodných místech,“ uvedl pro E15 ministr Füle.

Padesát znalců EU pojme koordinační úřad při Úřadu vlády. Vznikne na základech nynějšího Útvaru ministra pro evropské záležitosti. Sekce pro předsednictví Česka v Radě EU zhruba o 30 lidech, která je součástí tohoto útvaru, na konci prosince podle plánu zanikne.

Ideálem podle zdrojů E15 je, aby odborníci na evropská témata působili ve státním sektoru na úkor méně zdatných kolegů. To je ovšem dlouhodobý proces, protože propustit pracovníky s trvalým poměrem je složité, respektive drahé. Nová systematizovaná místa vytvořena nebudou.

Míru poptávky ze soukromého sektoru, který v minulosti státu pravidelně bral šikovné úředníky, není zatím možné posoudit. Důvodem je malý počet odchodů z vlastní vůle.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688